Els Toi, les emoticones abans del WhatsApp i el Facebook

Una exposició celebra el 30è aniversari de la creació del personatge

Els Toi van sorgir el 1989 com un fenomen massiu
i Antoni Ribas Tur
02/01/2020
3 min

BarcelonaAbans que existissin Facebook i Instagram, les carpetes i les cobertes dels quaderns eren sovint els murs on es penjaven els retrats dels artistes favorits i alguna fotografia amb els amics i de les vacances. Aleshores tampoc existien les emoticones, però hi havia una manera d'expressar el sentiment del moment amb una sola imatge, una criatura verda i monstruosa però tan entranyable com una mascota: els Toi. “Són un estat d'ànim visual”, afirma el seu creador, el periodista, infògraf i professor de l'escola Eina Jordi Català, amb motiu de l'exposició que el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya dedica als Toi coincidint amb el 30è aniversari de la seva creació, Toi el Toi 30 anys, en cartell fins al 12 de febrer.

Els Toi (ara hi ha una versió catalana, els Tic) van ser trencadors com a personatges i també ho van ser pel seu gran èxit, que avui es pot considerar com un antecedent de la viralització d’un contingut i del llenguatge popular dels missatges SMS.

'Toi Namorao'

Més de 1.000 personatges

El primer personatge va ser Toi Jodío, i ja s'hi podia trobar la barreja d'humor i tendresa que impregna aquestes criatures. “N’he comptabilitzat més de 1.000 però estic segur que encara no els he comptat tots”, explica Català. Aquestes petites criatures van veure la llum per primera vegada en mitja dotzena de tires còmiques que Català va publicar a El Periódico de Catalunya quan n'era el cap d’infografia, i es van convertir en “un fenomen sociològic” quan van arribar als Bollycao l'any 1989 a través de Trigràfic, una empresa encarregada de crear promocions. “Panrico tenia una línia molt valenta de promocions”, recorda el periodista. “Es van vendre més de 5.000.000 de Bollycao en la primera campanya –afegeix–. Es van multiplicar totes les expectatives. Què hauria passat si haguessin nascut als Estats Units?”

El credor dels Toi, el periodista, infògraf i professor Jordi Català

Jordi Català creu que al llarg dels anys s'han venut uns 150 milions de Toi entre Espanya i Portugal. Quan van aparèixer, els Bollycao es venien només per aconseguir els adhesius, i es va arribar a limitar quants se'n podien comprar perquè l'empresa no donava a l'abast.

'Toi Nublao'

L'aparició de les xarxes socials

Malgrat tot, l'èxit massiu que van tenir els Toi no va alterar gaire la vida de Jordi Català, ja que sempre ha seguit desenvolupant la seva trajectòria professional en paral·lel als personatges. “Soc el desconegut més conegut”, bromeja. Els Toi han estat sempre al dia, i en les diverses campanyes posteriors, des dels anys 90 fins al 2011, han reflectit l'aparició d'altres personatges del món de l'animació i els jocs, com els Pokémon i Bob Esponja; i també personatges característics com els friquis. Naturalment, els Toi també s'han fet ressò de l'aparició de Facebook, Twitter i Instagram, i Català els ha fet interpretar els personatges d'incomptables pel·lícules, des del Zorro a Darth Vader.

'Toi Reunío'

A Catalunya, els Toi s'han posat en la pell de figures públiques molt populars com el cuiner Ferran Adrià, l'economista Xavier Sala i Martín i la periodista Mònica Terribas. “Són un valor que està adormit i que encara pot donar molt joc, ara que els faig per ordinador”, diu Català, que va impulsar una apli dels Toi i va donar voltes a fer un diccionari dels termes que fan servir i a caracteritzar-los en funció dels diversos sectors laborals.

stats