ART

De Neró a Koolhaas: les exposicions imperials de l’any

A Londres faran una gran mostra de Rafael i Gant celebrarà Van Eyck

De Neró a Koolhaas: les exposicions imperials de l’any
i Antoni Ribas Tur
03/01/2020
7 min

BarcelonaL’agenda d’exposicions nacionals i internacionals d’enguany és una de les més potents dels últims temps: obrirà el nou Museu Munch, de Juan Herreros; se celebrarà l’any temàtic Jan van Eyck, i el Guggenheim de Nova York convertirà en una exposició les tesis més visionàries de l’arquitecte Rem Koolhaas. Com mossegat pels vampirs que prendran el CaixaForum de Barcelona al juliol, un només pot caure rendit davant tantes propostes.

L’arquitectura del camp

Rem Koolhaas portarà a Nova York el món rural del segle XXI

Una de les exposicions de l’any no serà d’art sinó d’arquitectura: al febrer el Guggenheim de Nova York convertirà en una mostra les tesis de l’arquitecte Rem Koolhaas sobre el món rural del segle XXI i la seva relació amb l’emergència mediambiental que viu el planeta i els canvis socioeconòmics i polítics. Per a Koolhaas el camp és el 98% de la superfície de la Terra, que no està ocupada per ciutats. També creu que el paisatge global està sent alterat per “formes d’experimentació radical” com el lleure, el planejament a gran escala marcat per la política, les migracions i el canvi climàtic, i ho explicarà a través de pel·lícules, documents i obres d’art. L’exposició, que porta per títol El camp, el futur, inclourà una dotzena d’àrees rurals d’arreu del món i és fruit de la col·laboració de Koolhaas amb estudiants de diverses universitats internacionals.

Els grans mestres antics

Des de Van Eyck fins a Artemisia Gentileschi i els Carracci

'Autoretrat com a tocadora de llaüt', d'Artemisia Gentileschi

L’agenda de l’art dels mestres antics estarà molt atapeïda. Una de les grans cites serà l’any temàtic que la ciutat de Gant dedica a Jan van Eyck, un dels pintors més importants dels coneguts com a “primitius flamencs” i l’autor d’ El matrimoni Arnolfini. El Museu de Belles Arts de Gant obrirà al febrer una exposició amb prop de la meitat de la vintena d’obres que se li atribueixen. Portarà per títol Van Eyck: una revolució òptica i també inclourà els panells exteriors del conegut Retaule de Gant o Adoració de l’anyell místic, que es conserva a la catedral de Sant Bavó d’aquesta ciutat.

Una altra de les grans cites internacionals serà l’exposició que la National Gallery de Londres dedicarà a l’abril a Artemisia Gentileschi, una icona del segle XVII i de les lluites de les dones artistes. Serà la primera mostra de l’artista al Regne Unit i inclourà 29 obres, entre les quals hi ha Autoretrat com a santa Caterina d’Alexandria, que la National Gallery va comprar a l’estiu per 4 milions d’euros. A la National Gallery no afluixaran i la pròxima exposició de l’any també promet ser memorable: a l’octubre inauguraran una gran retrospectiva de Rafael amb préstecs del Louvre, els Uffizzi i els Museus Vaticans, entre d’altres.

El Museu Thyssen de Madrid i el Museu Nacional d’Art de Catalunya també se sumaran a aquesta línia: al primer faran Rembrandt i el retrat a Amsterdam 1590-1670 (abril) i al segon tornaran a muntar la Capella Herrera, de l’església romana de Sant Jaume dels Espanyols, d’Annibale Carracci (octubre). Aquesta mostra prové del Prado, que té una part de les pintures.

Dos nous grans museus

Obriran el nou Museu Munch i el Gran Museu Egipici complet

Una recreació recent dl nou Museu Munch, de Juan Herreros

El nou Museu Munch (Oslo) obrirà les portes a la primavera, 12 anys després que l’arquitecte Juan Herreros i el seu soci Jens Richter guanyessin el concurs per crear una nova llar per a l’obra de l’artista. El museu està cridat a ser una icona cultural de la capital noruega i permetrà exposar una àmplia selecció de les 28.000 obres dels seus fons.

L’altre gran museu que entrarà en funcionament també a la primavera és una fita encara més magnífica: s’inaugurarà per complet el Gran Museu Egipici, mesos després d’obrir les portes parcialment. És el museu d’arqueologia més gran del món i s’hi exposaran unes 100.000 peces, entres les quals destaquen les del sarcòfag de Tutankamon.

Alícia i els vampirs

El V&A i el CaixaForum mostraran l’impacte d’aquests personatges

Hi ha personatges que desborden les obres on apareixen: el museu V&A dedicarà una exposició multidisciplinària a Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll. El punt de partida seran els manuscrits de l’obra, i també mostrarà el seu impacte en artistes com Salvador Dalí i Dorothea Tanning. També són un fenomen global els vampirs, als quals el CaixaForum dedicarà l’exposició Vampirs. L’evolució del mite al juliol.

La vida excessiva de Neró

El British acabarà l’any amb una gran exposició sobre l’emperador

El British Museum torna a programar una exposició sobre l’antiguitat que promet emocions fortes: després de la Guerra de Troia, obrirà al novembre una mostra sobre l’emperador Neró, “un dels governadors més infames de la història romana”, com diu la presentació de la mostra, pels seus excessos i els seus projectes megalòmans. S’hi podran veure més de 200 objectes perquè el públic pugui treure les seves pròpies conclusions: va ser un governant “jove i inexpert” que ho va fer tan bé com va poder o un “matricida sense pietat”?

Abramovic i Miralles

La Royal Academy i el Macba es rendiran a les dues artistes

'Debbie Harry', d'Andy Warhol

La Royal Academy de Londres obrirà al setembre la primera gran retrospectiva al Regne Unit de Marina Abramovic (Belgrad, 1946), una pionera de la performance als anys 70 que els últims anys s’ha convertit en una estrella global de l’art. Es podran veure treballs fets expressament per a la mostra, amb els quals Abramovic aborda els canvis en el seu cos i el llindar entre la vida i la mort.

A Espanya la memòria sembla més fràgil, i desenvolupar una trajectòria artística, més difícil: Fina Miralles va ser una pionera de la generació de l’art català dels anys 70 però la seva obra, coneguda per explorar les relacions del cos amb la natura, no sempre ha tingut visibilitat. Després de l’exposició que va organitzar el Museu d’Art de Sabadell el 2018, Fina Miralles. Paraules fèrtils. 1972-2017, el Macba n’hi dedicarà una altra al maig.A l’altra gran exposició de l’any al museu, que obrirà a l’abril, també hi serà present la performance. Acció. Una història provisional dels noranta inclourà treballs d’artistes com Accidents Polipoètics, Lluís Alabern, Jordi Benito, Pepe Espaliú, Esther Ferrer, Carles Hac Mor i Ester Xargay, Tere Recarens, Àngels Ribé i Tres.

Torna William Kentridge

El CCCB acollirà una gran exposició de l’artista

L’artista sud-africà William Kentridge és un vell conegut de Barcelona des que el Macba li va dedicar una gran exposició el 1999. Enguany tornarà a la ciutat amb una altra gran mostra al juny al CCCB, amb la qual el centre vol posar damunt la taula qüestions d’actualitat com els reptes del colonialisme.

Minimalista o pop?

El MoMA i la Tate organitzen exposicions de Judd i Warhol

El minimalisme i el pop art van ser dues de les cares de l’art dels anys 60 i estaran representats a les exposicions d’enguany per dos dels seus grans referents: Donald Judd, a qui el MoMA de Nova York dedicarà una exposició al març, i Andy Warhol, que per primera vegada serà el protagonista d’una exposició de la Tate Modern. Judd serà la primera retrospectiva de l’artista als Estats Units en 30 anys i inclourà treballs poc vistos.

L’art de Warhol s’ha exposat tant que a vegades sembla que s’hagi esgotat la seva capacitat de sorpresa. Tot i així, la Tate Modern anirà més enllà de les seves Marilyn i les llaunes de sopa Campbell’s i reivindicarà també al març la seva obra menys coneguda: exposarà per primera vegada en 30 anys els seus retrats de dones transsexuals i de drag queens llatines. Les línies de força de l’exposició també s’allunyaran del glamur dels retrats i estaran centrades en temes com la mort, la religió i les migracions.

De Kandinski a Eliasson

Cinc exposicions suggerents al Guggenheim de Bilbao

'Retrat de l'artista amb una espelma' de Marina Abramovich

La programació d’enguany al Guggenheim està plena de propostes suggerents. Al febrer hi arribarà l’exposició d’Olafur Eliasson coorganitzada amb la Tate Modern. Inclou una trentena de peces que juguen amb els reflexos de colors i transformen l’espai, amb l’objectiu de desafiar la percepció del públic. Al març s’hi podrà veure una exposició de Lygia Clark, un dels grans noms de l’avantguarda brasilera, i també una altra exposició de William Kentridge. El protagonista de l’estiu serà un dels referents de l’art del segle XX, Vassili Kandinski.

Tot apunta que una de les exposicions més visitades de l’any en aquest museu serà, tenint en compte que acaba de començar el 2020, Fum i miralls: els bojos anys vint. Obrirà les portes al novembre i el recorregut estarà centrat en París i Berlín com les dues metròpolis característiques de la dècada.

Mapfre canvia a Barcelona

Obrirà un centre internacional de fotografia a la Vila Olímpica

Un dels esdeveniments artístics de l’any a Barcelona serà el gir cap a la fotografia de l’activitat cultural de la Fundació Mapfre i el seu trasllat a l’Edifici Vela de la Torre Mapfre. La primera exposició del seu centre internacional de fotografia obrirà les portes al juny i estarà dedicada al britànic Bill Brandt, un dels fundadors de la fotografia moderna al costat de Walker Evans i Cartier-Bresson. A continuació s’hi podrà veure una retrospectiva de Garry Winogrand, un dels grans renovadors de la fotografia documental. Coincidint amb aquesta exposició n’hi ha una altra de prevista amb una selecció dels fons de fotografia documental del MNAC.

stats