Arts escèniques
Misc09/06/2020

Un Festival Grec "rebel" amb Baró d'Evel, Angélica Liddell i Carme Portaceli

Tindrà 48 propostes presencials, entre les quals els belgues Peeping Tom i l'uruguaià Sergio Blanco

Núria Juanico Llumà
i Núria Juanico Llumà

BarcelonaLa presentació del Festival Grec de Barcelona és, en certa manera, la llum al final del túnel. Després de mesos amb l'activitat teatral paralitzada per culpa de la crisi sanitària del coronavirus, el festival ha donat a conèixer aquest dimarts la programació d'una nova edició que s'ajusta a les mesures per poder representar espectacles presencials i, alhora, garantir la seguretat dels treballadors, els artistes i el públic. El Grec s'inaugurarà el 30 de juny al Teatre Grec amb A tocar, un muntatge de Baró d'Evel que retrà un homenatge al personal sanitari i que comptarà amb artistes convidats com Frederic Amat, Refree, Tortell Poltrona i Maria Muñoz.

L'espectacle serà una declaració d'intencions en un moment en què la societat catalana just aixeca el cap després de la primera onada de la pandèmia. "Només podíem inaugurar el festival amb poesia per explicar l'inexplicable", assenyala el director del Grec, Francesc Casadesús, El festival serà "un Grec rebel que no renuncia a lluitar" i que servirà "per celebrar l'art i demostrar com ens pot ajudar i transformar", diu el director. "Estàvem convençuts que no havíem de suspendre. No serà com altres anys, però en cap cas volíem renunciar al Grec perquè ara sobretot necessitem la cultura", destaca l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Cargando
No hay anuncios

El coronavirus ha obligat el festival a repensar el seu format. Es posaran 30.000 entrades a la venda a partir d'aquest divendres (l'any passat es van posar a la venda 175.367 entrades), ja que tots els espais s'ocuparan a un terç de la capacitat i el Teatre Grec quedarà reduït a 800 espectadors. Tot plegat farà que aquest any el Grec es vertebri al voltant de tres eixos. El primer estarà format per la programació presencial –formada per 48 espectacles, una vintena dels quals es retransmetran a través de Betevé–, que es podrà veure del 30 de juny fins al 31 de juliol en espais com el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música i el Jamboree.

Altres espais com el CCCB, el Museu Marítim, el MNAC i La Pedrera també seran escenaris del festival. Pel Grec hi passaran artistes internacionals com els francesos Compagnie XY, que estrenaran Möbius, i els belgues Peeping Tom amb el díptic La porta absent i La cambra perduda. També hi serà l'uruguaià Sergio Blanco amb Covid-451 i Memento mori. I el portuguès Tiago Rodrigues, la francesa Mathilde Monnier i la madrilenya María Ribot uniran forces a Please, please, please.

Cargando
No hay anuncios

Portaceli i el coronavirus

Aquest any el Grec ha centrat els esforços en donar suport a l'escena local. Per això el festival serà l'escenari de The scarlet letter d'Angélica Liddell, The mountain de l'Agrupación Señor Serrano, Rèquiem nocturn de Pere Faura i Estat d'emergència, una creació col·lectiva encapçalada per Joan Ramon Graell. El covid-19 serà més o menys present al llarg del festival, ja sigui perquè els espectadors hauran de portar mascareta (una mesura recomanda als espais tancats) o bé perquè alguns espectacles l'abordaran directament. És el cas de No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet no és gens habitual que algú ens necessiti), una obra de Carme Portaceli amb textos escrits durant la pandèmia.

Entre les propostes musicals hi haurà Omara Portuondo, Manel, Els Amics de les Arts, Mayte Martín i els omnipresents Stay Homas. "Serà la primera vegada que hi haurà tanta presència de grups catalans al Teatre Grec. En edicions anteriors era menor perquè intentàvem no competir amb l'oferta privada, però aquest any el festival ha de ser, més que mai, un lloc on els artistes catalans puguin tocar", explica Casadesús, que afegeix que "la música és el que ho ha tingut més fàcil a l'hora de garantir les distàncies als escenaris".

Cargando
No hay anuncios

La segona branca del Grec prendrà en bona part una forma virtual i transcorrerà en paral·lel amb la primera pota del festival. Hi haurà propostes de creadors llatinoamericans com Daniel Veronese, Gabriel Calderón, Manuela Infante i Los Colochos. D'aquesta manera, el festival reforça la seva connexió amb Llatinoamèrica, que és la zona que protagonitza la programació d'enguany. A més, virtualment es podrà seguir el procés de creació de diversos espectacles i hi haurà converses teatrals, com també activitats per a professionals. Es faran passeigs per la ciutat amb podcasts , un cabaret de ràdioteatre i lectures en streaming. I deu sales de Barcelona s'han aliat per acollir presentacions d'espectacles i xerrades en directe.

Cinc imperdibles del Grec 2020

'A tocar' de Baró d'Evel

La pandèmia del coronavirus només es pot explicar, ara per ara, a través de la poesia i la sensibilitat. Per això el Grec ha encarregat a Blaï Mateu i Camille Decourtye un espectacle d'esperança i afirmació de la vida que estarà dedicat als sanitaris i comptarà amb la participació de Frederic Amat, Imma Colomer, María Muñoz i Tortell Poltrona.

'The Scarlett Letter' d'Angélica Liddell

La irreverent Angélica Liddell va estrenar aquest espectacle l'any passat i, com totes les seves creacions, és una obra plena d'intensitat i contacte entre els intèrprets, vuit dels quals actuen totalment nus. Ara treballa per reformular-la i adaptar-la a les mesures establertes pel coronavirus.

'Möbius' de Compagnie XY

El circ i la dansa es converteixen en una sola disciplina de la mà d'aquesta companyia francesa que utilitza les acrobàcies com una metàfora per parlar de la vida. Salts, giragonses i contorsions espectaculars configuren un muntatge interpretat per 19 acròbates que, a través dels seus moviments, simulen bancs de peixos i eixams d'abelles per parlar de la força de la col·lectivitat.

'No passa cada dia que algú ens necessiti' de Carme Portaceli

A partir d'un dels monòlegs d'Esperant Godot, la dramaturga i directora Carme Portaceli ha construït un espectacle que reflexiona sobre la situació actual provocada pel coronavirus. El muntatge constarà de textos escrits durant una pandèmia i comptarà amb més d'una vintena d'actors, entre els quals hi ha Inma Cuevas, Carlota Olcina, Eduard Farelo, Jordi Collet i Rosa Renom.

'Estat d'emergència' de Joan Ramon Graell

Com s'enfronten, els joves artistes de circ, al col·lapse actual? A través de les acrobàcies, un grup d'intèrprets trasllada a l'escenari les seves pors, dubtes i frustracions davant l'auge del feixisme, el canvi climàtic i, fins i tot, la pandèmia del coronavirus. Estat d'emergència és la primera Producció Nacional de Circ de Catalunya i servirà per cloure la primera part del Grec.

Cargando
No hay anuncios

Un festival que s'allarga fins a l'any vinent

Bona part de les coproduccions del Grec no es podran estrenar al juliol, però el festival les manté i les exhibirà els mesos vinents. Aquesta tercera pota del festival transcorrerà des de la tardor fins a l'any vinent a espais com el Teatre Romea, la Beckett, la Flyhard, La Gleva, El Maldà i el Teatro Español de Madrid. A aquest últim s'hi podrà veure La casa de los espíritus de Carme Portaceli. Entre les propostes que formen part d'aquest paquet de programació hi ha El màgic d'Oz dirigit per David Selvas, una peça de Pablo Messiez i Sílvia Pérez Cruz, un espectacle de Josep Maria Miró i un altre de Denise Duncan. En total, el Grec acollirà 108 propostes, 36 de les quals seran espectacles que es representaran entre la tardor i el 2021. El festival manté el pressupost d'anteriors edicions de 3,3 milions d'euros i rebaixa el preu de les entrades, que costaran 15 euros i cinc euros les dels espectacles familiars.

Cargando
No hay anuncios
El protocol del Grec per evitar contagis

Com tots els teatres que reobrin els pròxims mesos, el Grec haurà de seguir les mesures aprovades pel comitè tècnic del Procicat per evitar contagis de coronavirus. Per això, el festival ha contractat una empresa externa que farà una auditoria permanent per garantir que es compleix el protocol. El festival haurà de desinfectar diàriament els espais, proporcionar gel hidroalcohòlic i garantir que es mantinguin les distàncies de seguretat. En els espais tancats, si es compleixen les mesures de distància, les mascaretes no seran obligatòries però sí recomanables, i tant les entrades com les sortides es faran de forma esglaonada. En el cas del Teatre Grec, l'únic espai a l'aire lliure del festival, l'accés per als 800 espectadors s'obrirà dues hores abans de la funció i, com l'any passat, en acabar hi haurà un servei d'autobusos que sortiran cada cinc minuts. Des de les vuit del vespre també hi haurà servei de bar, que tancarà a les deu de la nit i no reobrirà una vegada acabat l'espectacle.