Catalunya ajorna la consulta dels Jocs Olímpics d'Hivern a la tardor
El govern català justifica que no pot oferir "tota la informació" als ciutadans per la manca d'acord amb l'Aragó
BarcelonaEl Govern havia de firmar aquest divendres el decret per engegar tot el procés per celebrar la consulta dels Jocs Olímpics d'Hivern, fixada al calendari per al 24 de juliol. La previsió era enviar als mitjans una foto del president signant el document. Però en un gir de guió, l'executiu finalment ha comunicat tot el contrari: que la votació queda ajornada. L'argument és que no hi ha encara cap projecte de candidatura definitiu validat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) i que per això es posposa la consulta fins a la tardor. El problema de fons és la negativa de l'Aragó a firmar l'acord que certifiqui la candidatura conjunta entre els dos territoris i, segons la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, això el que fa és que encara no es pugui disposar de "tota la informació sobre les disciplines esportives que es faran al país". Com que no hi ha aquesta informació, tampoc hi ha votació.
Aquest divendres al matí la mateixa consellera ha convocat una reunió per comunicar la decisió als principals càrrecs del Pirineu. Després ha comparegut davant dels mitjans per fer-la pública. Normalment, la Generalitat no vol polemitzar amb l'Aragó, però aquest cop ha sigut inevitable. Així, sense mencionar directament el govern de Javier Lambán (PSOE), Vilagrà ha criticat que el problema sempre ha sigut que "una de les parts ha trencat l'acord per interessos polítics". El Govern creu que l'assisteix la raó perquè, com sempre recorda, Catalunya, l'Aragó i el Comitè Olímpic Espanyol van arribar en el seu dia a un acord tècnic sobre el repartiment de disciplines entre els dos territoris del qual, posteriorment, Lambán es va desmarcar. "Hem intentat refer els ponts, però no ha sigut possible i s'ha obert un període d'incertesa. Una part ha boicotejat el projecte amb posicions intransigents", ha lamentat la consellera.
I ara, què? La Generalitat, ara per ara, continua sense voler alimentar la idea d'organitzar els Jocs en solitari. I això que tots els senyals que arriben és que hi ha la possibilitat que el COE acabi dissenyant finalment una candidatura bàsicament catalana perquè Lambán no només s'ha enfrontat amb la Generalitat, sinó també amb el màxim dirigent del Comitè Olímpic, Alejandro Blanco. Per tant, el primer pas serà esperar la nova proposta del COE. Un cop se sàpiga, el Govern confia en sortir-ne reforçat i, llavors sí, reactivar la celebració de la consulta. "La reactivarem tan bon punt hi hagi candidatura", ha conclòs Vilagrà. Tenint en compte que el mes d'agost és inhàbil i que la Generalitat vol votar com més aviat millor, el setembre es presenta com la primera possibilitat del calendari. Tot i això, fonts presencials de la reunió que aquest matí ha tingut Vilagrà amb representants dels Pirineus asseguren que el Govern veu just arribar al setembre.
L'ajornament de la consulta i el fet que el projecte segueixi sense definir pel desacord amb l'Aragó fa que aquesta mesura retrocedeixi un pas en l'ARA Control, l'eina que l'ARA ha posat en marxa per avaluar el grau de compliment de les principals promeses del Govern. Els Jocs d'Hivern se situen, de nou, en la fase inicial, i la conselleria de Presidència retrocedeix fins el 25%, malgrat que en aquest cas no se li pugui atribuir directament la culpa del retrocés.
L'oposició als Jocs
La principal plataforma d'oposició a la candidatura, Stop Jocs, ha relacionat directament la decisió del Govern amb la "demostració de força" dels opositors en la manifestació del 15 de maig a Puigcerdà, que va aplegar 5.000 persones segons els organitzadors i 2.500 segons els Mossos d'Esquadra. També la CUP i els comuns, els dos principals partits que s'oposen al certamen, han aprofitat l'ajornament de la consulta per carregar contra el Govern i demanar-li que abandoni el projecte olímpic.
La majoria de càrrecs locals, que s'han reunit amb Vilagrà abans de l'anunci, veuen raonable la decisió. "La consulta s'ha de fer quan tothom tingui la informació", afirma a l'ARA María José Erta, presidenta del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça. Ara bé, també avisen que ja hi ha hagut massa cops de volant. Per a Martí Riera, president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, tot "s'està complicant tant que s'està perdent la il·lusió". "No podem anar marejant a tothom", diu el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, admet que els canvis de guió "resten solidesa al projecte" i considera que les reunions amb el Govern com la d'aquest divendres "no només haurien de ser informatives, sinó també consultives".