Coronavirus
Misc03/02/2021

El govern espanyol veu "difícil" una mobilitat normalitzada durant la Setmana Santa

Els experts demanen no relaxar cap de les restriccions davant l’amenaça de la variant britànica

Madrid / BarcelonaEl govern espanyol recula i veu “difícil” la recuperació de la mobilitat entre comunitats autònomes per Setmana Santa. Si bé dilluns alguns ministres i el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, van donar esperances de poder ampliar la mobilitat i el contacte social a finals de març –a hores d’ara la majoria dels territoris tenen confinament perimetral–, aquest dimarts la portaveu del govern, María Jesús Montero, ha refredat aquesta possibilitat. El ritme de vacunacions, alentit per l’arribada amb comptagotes de les dosis des d’Europa, l’amenaça de les diferents variants del virus i l’elevada incidència arreu de l’Estat –ahir era de 846 casos cada 100.000 habitants– comprometen de nou les vacances de Setmana Santa. “No tenim una bola de vidre per saber com serà la situació, però tot l’aprenentatge ens fa ser extremadament prudents”, ha admès Montero.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu de l’executiu ha desmentit així la ministra d’Indústria i Turisme, Reyes Maroto, que fa uns dies havia plantejat que Setmana Santa fos “el reinici dels viatges estatals” si “un percentatge important” de població està vacunada aleshores. “La mobilitat nacional es regirà per criteris exclusivament epidemiològics”, ha resolt Montero, tancant files així amb el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón. L’epidemiòleg va advertir que si en dos mesos la incidència acumulada seguia per sobre dels 150 diagnòstics cada 100.000 habitants, s’hauran de mantenir les restriccions per evitar l’esclat d’una quarta onada.

De fet, Montero ha demanat a les autonomies que no agafin “dreceres” en la lluita contra el virus, en un missatge implícit per a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que relaxarà les mesures a l’hostaleria. Actualment, la majoria de comunitats tenen mesures força restrictives, però el govern madrileny va anunciar que es passarà de quatre a sis persones per taula a les terrasses i que es retardarà el toc de queda –ara és a les 22 h–. Això sí, els clients de bars i restaurants hauran de dur la mascareta posada mentre no estiguin menjant o bevent. Montero ha advertit que amb l’experiència de la primera i la segona onada és necessari “apuntalar” els indicadors quan comencen a marcar una tendència per evitar així fer “passos enrere”. 

Cargando
No hay anuncios

Setmanes plenes d’incògnites

“Alguns polítics tornen a ensopegar amb la mateixa pedra i haurien d’haver après que l’excés d’optimisme s’acaba pagant”, coincideix l’epidemiòleg de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, Quique Bassat. El Nadal, diu, hauria d’haver marcat un precedent per a la Setmana Santa: la permissivitat va ser la llavor de la tercera onada a pràcticament tot l’Estat i, malgrat que la tendència comença a anar de baixada, ahir es van registrar 29.000 casos nous i 724 defuncions més, que eleven a 59.081 el total de víctimes de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya és un dels territoris que més controlada tenen la corba, però els epidemiòlegs adverteixen que la seva recuperació és “fràgil” i en qualsevol moment es podria disparar si hi ha un relaxament social o de les restriccions. A més, els hospitals estan molt plens –hi ha 731 pacients a les UCI– i cada dia s’estan produint una setantena de morts. “Les properes setmanes són una incògnita. Les mesures de contenció funcionen, però no fan un efecte prou ràpid com per reduir l’enorme pressió als hospitals”, lamenta el coordinador del covid a l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada.

A més, els experts consultats per l’ARA anticipen unes setmanes tenses marcades per l’impacte de les noves variants. “Les restriccions són insuficients i, a més, únicament sabem que funcionen amb el virus tradicional”, admet Bassat. L’hegemonia de la mutació britànica, més transmissible, pot provocar un “rebrot de mida desconeguda” o un quart embat que col·lapsaria el sistema sanitari. “Si la mutació és predominant –diu Horcajada–, les regles del joc canviaran, ja que es poden produir un 30% més de casos”.

Cargando
No hay anuncios

Els experts assumeixen que la variant britànica es farà forta en qüestió de quatre setmanes i portarà al límit els hospitals, ja molt castigats. Per això Bassat confia que el Govern no relaxi cap de les restriccions i, de fet, espera que les endureixi encara més per “tenir un punt de partida molt més baix”. “Hem reduir la velocitat de contagi [casos nous que s'originen de mitjana per cada infecció detectada] a 0,60 i la tenim a tocar de l’1”, afegeix.

El coordinador de la unitat covid del Mar també qualifica de “ridícul” el ritme actual de vacunació si “l’objectiu és frenar l’epidèmia amb immunitat de grup” i demana oblidar-se d’aquesta fita fins després de l’estiu. “Llevat de les residències, que està sent un èxit, la vacuna té zero influència ara mateix”, apunta Horcajada, que exigeix als governs que “lluitin les dosis a Europa” per protegir el màxim de població.

Cargando
No hay anuncios
Veto als vols des del Brasil i Sud-àfrica

El govern espanyol ha prohibit els vols provinents del Brasil i Sud-àfrica, excepte per als ciutadans o residents espanyols i andorrans. També podran arribar vols d’aquests països si són per fer escala en viatges internacionals durant menys de 24 hores i sempre que els passatgers no surtin dels aeroports. La mesura, que s’ha pres per evitar la propagació de les mutacions identificades en aquests dos països, entrarà en vigor aquest dimecres i de moment s’allargarà catorze dies, fins al 17 de febrer, amb la possibilitat de prorrogar-se.