FINANÇAMENT EMPRESARIAL

El 35% dels grups catalans a borsa han suspès pagaments

Fins a nou cotitzades tramiten un concurs de creditors

i Toni Garganté
16/02/2014
3 min

BarcelonaAmb la recent sol·licitud de concurs de creditors (l’antiga suspensió de pagaments) de Service Point Solutions (SPS) ja són nou les empreses amb seu a Catalunya que cotitzen a borsa que han portat els papers al jutjat. Indo, Dogi, La Seda de Barcelona, Renta Corporación, Amci Habitat, Fergo Aisa, Mobiliaria Monesa i Inverpime completen la llista. Aquestes nou companyies estan en diverses fases de crisi, entre la presentació del concurs i la liquidació. En total, doncs, les companyies catalanes amb problemes a borsa representen un 35% sobre les 26 que cotitzen al mercat continu i a l’Íbex (descomptem les multinacionals Bayer i Reno de Medici i les pimes instal·lades al MAB).

A primer cop d’ull, destaca que les empreses que han presentat insolvència provisional no són de les grans. No n’hi ha cap de l’Íbex. En segon lloc, les empreses que han suspès pagaments o estan en procés de liquidació a pertanyen a sectors denominats madurs: tèxtil-químic, immobiliari i béns d’equip. Finalment, la tercera característica que defineix les firmes afectades és la falta de finançament. En gairebé tots els nou casos, els concursos s’han presentat després d’esgotar totes les possibilitats de trobar un soci industrial o renovar crèdits.

Llargues negociacions

SPS s’ha afegit a la llista després de no poder refinançar deute, amb unes negociacions que han durat mesos. Aquest grup dedicat a la gestió documental ha convocat junta d’accionistes aquest mateix mes. És un cas semblant al de La Seda, el grup químic que ja ha passat a fase de liquidació, i que ha desencadenat la venda d’actius després que el principal accionista, BA Vidro, i el fons d’inversió Anchorage no arribessin a cap acord per injectar-hi diners. Fa setmanes va vendre la planta de Balaguer a un grup gironí i dijous el jutjat va autoritzar el traspàs de la fàbrica turca de plàstic per a embalatges a un dels seus principals competidors, el grup asiàtic Indorama.

També aquesta setmana el fabricant de teixit per a moda íntima i bany Dogi ha convocat junta d’accionistes per facilitar l’entrada d’un nou accionista, el fons d’inversió Sherpa, que preveu aprovar una ampliació de capital i una opa. Una de les poques bones notícies, perquè la família Doménech ja feia més d’un any que intentava trobar una sortida a l’endeutament de la companyia. De fet, Sherpa ha estat un dels compradors més actius en aquesta fase de la crisi d’empreses catalanes, perquè també s’ha interessat per SPS i al desembre es va quedar amb els actius d’Indo, en la qual ha compromès inversions d’11,7 milions d’euros.

Ja en el sector immobiliari, una altra de les companyies que sembla que ha encaminat les negociacions ha estat Renta Corporación, en concurs des del març de l’any passat, amb un deute de 185 milions.

Finalment, tres companyies relacionades amb el totxo i amb etapes ja passades d’Agrupació Mútua Amci ja fa mesos que han iniciat la seva liquidació. Es tracta d’Amci Habitat, Fergo Aisa i Inverpime.

Endeutaments elevats

El professor d’Esade Joan Carles Amaro considera que en moments de crisi econòmica com els actuals, després de cinc anys de davallades, les empreses petites són les que tendeixen a patir més: “Hi ha hagut sectors com el de la construcció en què el nivell d’endeutament era molt elevat. Si a això hi afegim que les immobiliàries catalanes no són gaire grans, ja tenim un problema greu”.

“D’altra banda, el fet de ser a la borsa no és cap solució per resoldre aquests problemes. Hi ha empreses que, precisament pel seu petit volum, amb prou feines mouen accions”, diu Amaro. I afegeix: “Els refinançaments no sempre acaben bé, perquè passar el deute de curt a llarg termini no serveix de gran cosa si no hi ha un pla de negoci seriós al darrere”.

Malgrat les situacions de crisi per les quals passen algunes de les empreses catalanes que cotitzen, el denominat Indexcat -que seria l’equivalent de l’Íbex a casa nostra- ha aconseguit un comportament millor al del selectiu espanyol. Segons dades del Centre Català de Negocis (CCN), això es deu en bona part al fet que el 48% de les empreses catalanes que cotitzen tenen a veure amb els segments de béns de consum i la indústria productiva, per un 19% de l’Íbex. El vicepresident del CCN, Joan Canadell, afirma que “l’Indexcat no té tants components especulatius com l’Íbex i això ha provocat que des de la meitat del 2012 la revalorització de les empreses catalanes sigui superior a la mitjana espanyola”. Mantenint el to optimista, un estudi elaborat per l’empresa de serveis JDA conclou que les empreses catalanes més petites presenten menys risc d’insolvència que les espanyoles.

stats