DANSA

Guy Nader i Maria Campos desafien la gravetat al Mercat de les Flors

'Set of sets' indaga, amb set ballarins, en la idea del temps entès com un infinit en la continuïtat

Guy Nader i Maria Campos desafien la gravetat al Mercat
i Laura Serra
26/04/2018
2 min

BarcelonaDesprés d’inaugurar amb èxit el festival Sismògraf d’Olot fa una setmana i abans de marxar a Hiroshima a impartir un taller sobre les seves creacions, Guy Nader i Maria Campos fan escala al Mercat de les Flors amb la seva darrera col·laboració, Set of sets, des d’avui i fins diumenge. Es tracta d’un graó més en la recerca de les forces de la física que estan duent a terme els dos coreògrafs, amb música en directe de Miguel Marín. Després de Time takes the time time takes, on feien el salt al mitjà format i partien de la idea de repetició i del moviment balancejant del pèndol, ara a Set of sets són precisament set ballarins els que indaguen, altra vegada, en la idea del temps entès “com un infinit”, en la continuïtat. No parlen de moviment sinó de lleis de la física, la idea “del pes, de la mecànica, dels engranatges que es creen amb els cossos i com portar al límit la idea del fora d’eix”, explica Campos. Es tracta d’“un viatge de cossos que desafien la gravetat i s’emboliquen i desemboliquen”, explica Nader.

La forma dominant en aquest ritual és el cercle. El coreògraf ho defineix com “un viatge de rotació, d’òrbita i de força centrífuga sense parar”, en què admet que hi ha risc de mareig. La peça té “una fisicalitat arriscada des del principi fins al final -explica-, amb moviments acrobàtics plens de precisió que requereixen una alta concentració”. Fins i tot per primera vegada han creat un vestuari per a la peça, molt elàstic, i que contrasta amb la nuesa de l’escenari. Els set intèrprets comencen l’obra caminant en cercles i a partir d’aquesta simple acció van “acumulant moviment i buscant òrbites, després corbes, moviments que es readapten i arriben a crear un engranatge”, diu Nader. “Si un falla tots fallem, som com una màquina”, afirma. “És impressionant veure les possibilitats que hi ha”, observa el ballarí referint-se als set cossos en escena.

La companyia formada el 2006 a Barcelona pel libanès Guy Nader i la catalana Maria Campos és una de les que tenen més projecció a escala internacional, no només a l’hora de fer gires sinó també com a coreògrafs convidats en diferents cases d’Europa, com Budapest, Mainz i Ljubljana, cosa que els ha permès portar encara més lluny el seu viatge espacial.

stats