Els herois actuals jubilen els cromos del passat
Warriors i Cavs es disputaran el títol de la millor competició de tots els temps
BarcelonaUn donava veu a l’Amèrica rural d’Indiana. L’altre exemplificava el glamur de Hollywood. La rivalitat entre Larry Bird i Magic Johnson va salvar la NBA durant la dècada dels anys 80, convertint-la en un producte de masses que, després, va fer el salt definitiu amb l’explosió de Michael Jordan. Des d’aleshores el producte no ha deixat d’evolucionar fins a arribar al grau d’excel·lència actual, en què la competició combina un nivell esportiu meravellós amb una intel·ligent explotació comercial. La barreja, just abans que els Golden State Warriors i els Cleveland Cavaliers lluitin pel títol per quart any consecutiu, obre el debat sobre si ens trobem en el millor moment de la lliga de bàsquet nord-americana.
Alguns analistes ho tenen molt clar. “La NBA viu el millor moment de la història, segur. L’equilibri entre espectacle i difusió mai ha sigut tan evident com ara. Un dels principis del màrqueting és que la campanya ha d’estar a l’altura del producte i estem en un punt en què ni el millor jugador del segle XXI, el primer que admet comparació amb Michael Jordan, no és capaç de guanyar anells amb facilitat”, resumeix Jose Ajero, comentarista especialitzat en la NBA de Movistar +. El nivell esportiu, però, no és l’únic punt a tenir en compte a l’hora de fer una fotografia global de la situació. “La genial utilització que han fet de les xarxes socials ha comportat que els seus continguts rebotin arreu del planeta i la competició té una de les webs més visitades del món. A més, no podem oblidar l’aspecte social. La NBA ha donat mil voltes a la resta de competicions pel que fa a polítiques socials”, recorda el periodista.
Els jugadors són cada vegada més forts, més alts i més ràpids. A més, estan entrenats per més bons professionals i aquests últims compten amb més mitjans que mai. Ni el més agosarat dels nostàlgics pot discutir l’evolució que ha experimentat el joc. El passat amaga cromos únics, mitològics, però l’àlbum complet no aguanta la comparació. “La NBA està vivint probablement el millor moment de la història pel que fa a diferents factors. L’accés és molt més senzill i l’afició ha augmentat per la facilitat amb què pot accedir a qualsevol partit de la manera que vulgui. Pel que fa al joc, ha evolucionat. Hi ha més ments pensant què passa dins la pista i tenen molta més informació del que hi passa, dades mesurables del que fan bé o malament els jugadors. Això s’uneix al físic dels jugadors, que està molt més desenvolupat que mai. Si barregem una generació amb molt de talent, amb un físic tan salvatge i amb una manera de jugar cada vegada més evolucionada i estructurada, el resultat és que el joc és millor”, analitza David Sardinero, director de la revista Gigantes del Basket.
Andrés Monje, un dels especialistes de la NBA de més renom, assegura: “Pel que fa a imatge, no hi ha dubte. L’impacte global del producte és monstruós, s’arriba a tot arreu i amb més bona qualitat. El negoci NBA creix sense miraments i el procés no s’atura. Pel que fa a bàsquet... crec que també. La nostàlgia pot ser, de vegades, enemiga del reconeixement de l’evolució. I malgrat que el gust és purament subjectiu, és un risc quedar-se enrere i no disfrutar del tot del que es veu aquests dies. El joc no deixa d’evolucionar i factors com el desenvolupament físic, les tècniques d’entrenament i l’auge de la versatilitat ens porten a veure jugadors inimaginables dècades enrere. A més, la globalització atreu el talent de tot el món, hi ha més quantitat de jugadors d’elit que mai abans. I tampoc hi falten els elements icònics, jugadors al capdamunt, que defineixen generacions senceres. La NBA està millor que ahir, però probablement pitjor que demà”, opina el periodista, conegut pels seus articles a Gigantes del Basket i Kia en Zona i pel seu podcast El reverso.
“Sempre es poden enyorar altres èpoques i segurament l’any 2030 la gent veurà LeBron com una figura prehistòrica, però opino que és el millor moment de la història de la NBA”, afegeix Sardinero.
Els Rockets, sense punteria
Els Houston Rockets van fallar 27 triples seguits contra els Golden State Warriors i es van quedar sense opcions de disputar la final de la NBA (92-101). La lluita pel títol, que tindrà els mateixos protagonistes de les últimes tres temporades, comença demà a la pista del vigent campió.