23/01/2021

Homo Velamine: un atropellament que ha passat desapercebut

BarcelonaEl col·lectiu Homo Velamine ha publicat un número monogràfic de la seva revista dedicat a un cas que els afecta directament: el del (fals) tour de la Manada. La iniciativa busca recollir diners per fer front als vora 40.000 euros que els costarà la querella interposada –i guanyada– contra ells per una de les seves accions de denúncia.

Recordem el cas. Apareix una web publicitant un presumpte tour turístic pels llocs on van passejar els violadors de la Manada, abans de perpetrar el seu atac. L’objectiu era denunciar la mercantilització del morbo a la qual s’aplicaven amb fervor bona part dels mitjans generalistes. El tour, esclar, no existia. De fet, a la web no hi havia cap telèfon de contacte ni cap manera de contractar aquesta sinistra ruta. Però els mitjans se’n van fer tant ressò, sense contrastar l’afer, que es va convertir en una bola de neu fins que es va transformar en demanda, i en va seguir una sentència, que ja és ferma després de la intervenció fa unes setmanes del Suprem. El col·lectiu, acostumat a un ressò molt marginal de les seves accions, no preveia que es muntés un ciri que pogués ferir els sentiments de la víctima. Però la condemna és excessiva, clarament, ja que aquella web paròdica era precisament una denúncia de com es tracta la informació de successos a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

I potser és per això, perquè assenyalava les misèries de bona part de les grans empreses informatives, que el cas ha generat poc soroll mediàtic. En aquesta revista s’explica, per exemple, que alguns periodistes els han demanat entrevistes, però després els seus respectius caps les han avortat. Publicacions com Mongolia i Ctxt han aconseguit prou suport popular en els casos que els afecten. Però l’atropellament a la llibertat d’expressió d’Homo Velamine és d’una magnitud similar i, en canvi, està passant desapercebut.