Huawei, sola davant del món
La firma xinesa continua desmarcant-se dels proveïdors occidentals en telèfons mòbils, infraestructures de xarxa i informàtica empresarial
En condicions normals, l’ smartphone Mate 30 Pro que Huawei va presentar la setmana passada a Munic seria un ferm candidat al podi dels telèfons intel·ligents més desitjats del moment. Per especificacions, segur. La pantalla OLED de 6,53 polzades abraça la carcassa de l’aparell pels dos costats, on els botons físics s’han substituït per sensors tàctils que, malgrat això, eviten reaccionar al contacte accidental. El sistema principal de càmera, certificat per Leica com és habitual en la gamma alta de la marca xinesa, està format per tres captadors d’alta sensibilitat disposats en cercle: dos de 40 megapíxels i un teleobjectiu de vuit megapíxels, més un sensor de distància per afinar els desenfocaments. La càmera frontal tampoc es queda enrere: 32 megapíxels de resolució més un captador 3D per al reconeixement facial.
La bateria de 4.500 mAh de capacitat promet una autonomia de funcionament considerable i es pot carregar de manera accelerada, ja sigui amb el carregador amb cable de 40 W o bé amb les bases sense fils de sobretaula i per al cotxe. Internament, el Mate 30 Pro està equipat amb el processador Kirin 990 de la mateixa Huawei. Presentat uns dies abans a la fira IFA de Berlín, el xip és una bèstia amb més de 10.300 milions de transistors que conté un mòdul gràfic de 16 nuclis i elements neuronals per a tasques d’intel·ligència artificial, però sobretot inclou un mòdem compatible amb les actuals xarxes 5G híbrides -les que afegeixen antenes 5G a la infraestructura troncal 4G existent- i també amb les futures xarxes 5G pures. En aquest aspecte, el Kirin 990 supera fins i tot l’Exynos 980, el xip processador amb mòdem 5G integrat que Samsung havia presentat pocs dies abans, i s’avança a l’Snapdragon X55 que Qualcomm promet des de l’últim Mobile World Congress.
El veto dels EUA
Ara bé, tornant al començament, el Mate 30 Pro es presenta en unes condicions que són de tot menys normals. Quan surti a la venda aquí durant la primera quinzena de novembre, amb un preu que parteix dels 1.099 euros de la variant 4G, o 100 euros més per la compatible amb 5G, i s’enfila fins als 2.000 euros per un model amb acabats de luxe dissenyat per Porsche (també hi ha un Mate 30 de 799 euros, amb pantalla més grossa però de menys resolució), serà el primer telèfon de Huawei que no portarà l’habitual sistema operatiu Android proporcionat per Google. El nou model durà una alternativa de collita pròpia anomenada EMUI 10, que si bé fa servir la variant AOSP de codi obert d’Android 10, renuncia precisament a incloure els serveis i les aplicacions de Google. Així, els Mate 30 no porten preinstal·lats Chrome, Gmail, YouTube, Fotos, Maps ni Drive, i tampoc la Play Store que permetria descarregar-los. La firma xinesa proposa com a alternativa els seus Huawei Mobile Services, entre els quals hi ha un servei d’emmagatzematge al núvol i la botiga d’aplicacions AppGallery, però els 11.000 títols que ofereix actualment són una petita fracció dels més de dos milions que hi ha al catàleg de Google, i entre ells tampoc hi ha aplicacions tan populars com WhatsApp i Facebook.
Per molt que Huawei s’hagi compromès a subvencionar amb mil milions de dòlars els creadors d’aplicacions que traslladin els seus títols a l’App Gallery, i a cobrar-los la meitat de comissió per descàrrega que Google, aquesta limitació, imposada per les restriccions del govern dels EUA al comerç entre les empreses nord-americanes i la firma xinesa, representarà un greu obstacle per a les vendes del Mate 30 a Europa, el seu principal mercat potencial fora de la Xina perquè als EUA, pels motius indicats, gairebé no es venen mòbils Huawei. De fet, el veto de Trump ja es va notar en les xifres de venda de la marca durant el trimestre passat: a diferència d’anys anteriors, en què registraven un creixement notable del primer trimestre al segon, aquest 2019 s’han mantingut planes, i això gràcies als bons resultats al mercat xinès, que amb prou feines han compensat la davallada a Europa. Els consumidors xinesos no notaran cap diferència, perquè allà els mòbils ja no inclouen les aplicacions de Google.
En realitat, és relativament senzill instal·lar els serveis de Google -començant per la imprescindible Play Store- en un Mate 30, mitjançant un procés anomenat sideloading accedint a una pàgina web externa. Tot i això, Ramiro Larragán, director de màrqueting de Huawei a Espanya, ha explicat a l’ARA que la seva empresa no proporcionarà als compradors instruccions detallades sobre la manera de fer l’operació. I, en tot cas, Google podria acabar bloquejant igualment l’accés d’aquests Mate 30 tunejats als seus serveis, i privar així els seus propietaris d’actualitzar-ne el contingut. Per aquest motiu, sembla prudent recomanar als consumidors que vulguin mantenir l’experiència Android + Google que optin per altres models de Huawei ja existents, com el P30 i el Mate 20, que també ofereixen molt bones prestacions, tenen garantida per Google la continuïtat del servei i es poden comprar a preus molt competitius.
El cas del Mate 30 és una mostra visible de com la divisió de consum de Huawei afronta tota sola la seva delicada posició de boc expiatori en la guerra comercial entre els EUA i la Xina. Les altres dues divisions de l’empresa, la d’equipaments de telecomunicacions i la de TIC empresarial, també han premut l’accelerador. Ren Zhengfei, el fundador de Huawei, explicava dijous passat que l’empresa ja és autosuficient en la fabricació d’infraestructures de xarxa 5G per a operadores mòbils, en el sentit que ha recuperat la capacitat de producció sense fer servir components procedents dels EUA. I va confirmar l’oferiment de vendre a alguna empresa nord-americana una llicència exclusiva sobre totes les seves patents, tecnologies i coneixements de 5G, una informació que el comprador podria aplicar per competir amb Huawei garantint als governs internacionals la ciberseguretat que alguns li qüestionen -sense cap prova, cal recordar-ho- a la firma xinesa. Per la seva banda, la divisió de TIC ha presentat al congrés Huawei Connect de Xangai una bateria de nous processadors Kunpeng de propòsit general i Ascend d’intel·ligència artificial, que combinats amb sistemes operatius i bases de dades propis de codi obert faculten Huawei per situar-se també com una alternativa de pes en el camp de la informàtica empresarial sense dependre dels proveïdors occidentals habituals. Ara potser la pregunta ja és si Occident està en condicions de plantar cara al gegant xinès.