INVESTIDURA ESPANYOLA

Iglesias, obert a “cedir més” a un PSOE que ja no vol negociar

Dirigents socialistes demanen a Podem que retiri la consulta interna per reprendre els contactes

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la Moncloa.
i Dani Sánchez Ugart
16/07/2019
5 min

MadridSi Pedro Sánchez inaugurava la setmana dilluns apujant al màxim la temperatura amb Podem, donant per trencades les negociacions de la investidura, ahir li va respondre Pablo Iglesias amb més retrets que van fer escalar la tensió entre els dos partits i van allunyar encara més la possibilitat d’una votació exitosa la setmana que ve. El líder de Podem va oferir una entrevista a La Sexta en la qual va esforçar-se per mantenir un to més constructiu que Sánchez el dia abans a la SER però sense guardar-se cap bufetada a la manera de negociar del president espanyol en funcions i candidat a la reelecció, que, a cinc dies per a l’inici del debat d’investidura, només té assegurats els vots del seu partit i del solitari diputat regionalista càntabre; és a dir, que encara és a cinquanta escons de la majoria absoluta.

El dirigent podemista va intentar no apagar el foc amb benzina controlant les formes, però se li va entendre el malestar i el desconcert en què s’ha sumit el seu partit després de l’entrevista de Sánchez. El secretari general de Podem va assegurar que manté la “mà estesa” per negociar amb el PSOE, encara que els socialistes no estiguin disposats a fer-ho. I no ho estan. No només pel que va dir Sánchez dilluns, sinó pels missatges que van continuar enviant ahir dirigents socialistes, com la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que minuts abans de l’entrevista d’Iglesias va donar per mortes les negociacions a la mateixa cadena.

“M’agradaria que poguéssim arribar a un acord”, va respondre Iglesias, que va afirmar que vol negociar “seriosament” amb el PSOE un executiu que sigui capaç d’assumir els reptes de país. “No podem perdre aquesta oportunitat històrica de tenir un govern de coalició d’esquerres”, va continuar. És a dir, tot i l’aparent predisposició a l’acord, Iglesias no es va moure de la seva exigència d’un govern de coalició, i va rebutjar que el PSOE pugui posar “vetos” a persones concretes al futur executiu. Segons el relat del podemista, ells “han cedit” en les negociacions, aigualint el seu programa o assumint el lideratge del PSOE en afers com la política catalana. En aquest sentit, va explicar que van plantejar al PSOE que renunciaven a ser als ministeris d’estat, i estan disposats a “continuar cedint”, però va avisar que els espanyols no han “votat un govern d’un sol partit”, i per això la fórmula que defensen els liles és la coalició.

A partir d’aquí van començar els retrets, que van contribuir a allunyar encara més la possibilitat d’un pacte. Iglesias va explicar que al març, abans de les eleccions, Sánchez estava disposat a un govern de coalició, i ara està plantejant una fórmula acceptant perfils tècnics però no polítics de Podem que no és “seriosa”. La proposta de Sánchez, segons ell, és una “falta de respecte” a Unides Podem i els seus votants. I, tot i que Iglesias va demanar disculpes per haver qualificat en el passat de “ximpleria” aquesta oferta del PSOE, va mantenir que no li sembla adequada, i va acusar el president espanyol de “sobreactuar” per allunyar la possibilitat d’un acord.

En aquest punt, Iglesias va deixar anar la possibilitat que Sánchez hagi rebut pressions externes per no cedir davant de Podem. En concret, va burxar per la, segons ell, “falta de coherència” del PSOE, que inicialment va avalar la consulta a la militància i després, dilluns, Sánchez la va qualificar de “mascarada”: “Crec que diumenge algú li va dir a Sánchez que trenqués les negociacions i que així podria tenir un govern de partit únic”. Fins i tot Iglesias va insinuar que aquestes pressions podrien arribar dels poders fàctics, recordant l’entrevista a Salvados de Sánchez, després de ser defenestrat de la secretaria general del PSOE, quan va parlar de pressions en aquest sentit.

Pel que fa al veto a la seva persona en el consell de ministres, Iglesias va assegurar que Sánchez no els ho ha transmès directament, i es va lamentar en aquest sentit que les negociacions s’estiguin fent a cop de filtració a la premsa o d’entrevista televisiva.

Però l’aparent mà estesa de Podem no sembla que pugui trobar res a l’altra banda. Calvo va desistir de continuar negociant amb Unides Podem i va acusar Iglesias, com havia fet un dia abans el seu cap de files, d’haver decidit unilateralment el trencament de les negociacions amb l’impuls de la consulta. Altres veus del govern espanyol van donar una única llum d’esperança a l’acord, que passava per demanar a Iglesias que retiri la consulta si vol seure a negociar, una possibilitat que està absolutament descartada, segons fonts del partit lila. “La consulta és perfectament compatible amb la negociació, i és Sánchez qui ha de posar-se a treballar”, va dir la portaveu de Podem, Irene Montero.

Pla B: abstencions

Davant d’això, Sánchez vira cap al seu pla alternatiu: la recerca de les abstencions del PP i Ciutadans, i potser també de Podem per poder ser investit només amb els seus vots. Els dos partits de dretes van tornar a descartar ahir, per enèsima vegada, un moviment d’aquest tipus, mentre que a Podem no tenen decidit quin serà el sentit final del vot en cas que no hi hagi acord. Si Podem s’acaba abstenint, hi ha una opció remota que Sánchez acabi sent investit, si obté els vots favorables d’ERC, Bildu, els nacionalistes bascos i Compromís, tot i que aquesta fórmula no és la desitjada pel PSOE, perquè donaria munició a la dreta.

Demà, dia clau: els inscrits de Podem acaben de votar a la consulta i el PSOE reuneix l’executiva.

Podem bloqueja el govern de la Rioja

La diputada autonòmica de Podem a la Rioja, Raquel Romero, va bloquejar ahir la investidura de la candidata socialista a la presidència, Concha Andreu. La diputada d’Unides Podem per Esquerra Unida, Henar Moreno, sí que va votar, en canvi, a favor d’Andreu, i va sumar el seu vot als 15 del PSOE. Amb 16 vots a favor i 17 en contra -12 del PP, 4 de Cs i el de Romero-, la investidura no va tirar endavant perquè la representant de Podem demanava tres de les vuit conselleries de govern. El resultat no permetria tampoc una investidura en una segona votació que tindrà lloc el dia 18 d’aquest mes i en la qual el PSOE necessita majoria simple; és a dir, més vots a favor que en contra.

Des del PSOE, en clau estatal, el secretari d’organització José Luis Ábalos va titllar l’actitud de Podem a la Rioja de “deplorable” i “lamentable”. El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va demanar per part seva “que s’imposi el seny” i que “hi hagi acord”, en declaracions a La Sexta. “Jo no mano [a Podem La Rioja] i no hi puc intervenir. El que sí que dic és que vull que hi hagi un acord a la Rioja”, va defensar, però no va voler entrar en el detall de les negociacions autonòmiques.

stats