"Iniesta ha fet una gran elecció amb la lliga japonesa"
Entrevista a Albert Tomás, futbolista català que va jugar al Vissel Kobe
BarcelonaAlbert Tomás (Barcelona, 1970) és l'únic futbolista català i espanyol que ha jugat al Vissel Kobe abans d'Andrés Iniesta. Va ser durant una temporada, la 1998-99, quan Benito Floro, llavors tècnic del conjunt japonès, va demanar-ne la cessió al Toledo per formar part de l'eix de la defensa. Tomàs no dubta a catalogar la primera divisió japonesa com una lliga madura, on un futbolista com l'excapità del Barça serà respectat i admirat. Alhora, creu que el nivell del Vissel Kobe augmentarà exponencialment amb el manxec. El principal handicap? Que Iniesta arriba a una cultura totalment diferent, on l'idioma serà una barrera important, i que jugarà en un equip amb què no sempre es pot guanyar, mentre que al Barça és difícil encadenar més de dos partits seguits sense conèixer la victòria.
¿De les diferents destinacions (la Xina, Qatar, els Estats Units, el Japó...) que havien sonat per al futur d'Andrés Iniesta, la lliga japonesa és la millor?
Per a un futbolista de les seves característiques crec que sí. Al Japó es trobarà una lliga madura, que aviat farà 30 anys que està professionalitzada, on sabran apreciar el seu futbol de toc. Amb tot el que representa Andrés Iniesta, serà un futbolista molt respectat pels aficionats, pels seus companys d'equip i pels rivals. A Qatar hi ha menys nivell, a la Xina estan anys enrere respecte a la professionalització del futbol que hi ha al Japó, i als Estats Units penso que és un futbol amb més presència de futbolistes universitaris. Una bona mostra que al Japó s'estan fent bé les coses és que des del Mundial del 1998 la selecció ha participat en sis cites mundialistes i que es poden trobar futbolistes japonesos jugant en clubs d'Europa.
Creu que ho tindrà fàcil per adaptar-se al Vissel Kobe?
En l'àmbit futbolístic és evident que passa d'un equip en què està acostumat a guanyar tots els partits a un altre en què potser encadenarà dues o tres jornades seguides sense conèixer la victòria. Per tant, caldrà mentalitzar-se per a aquest canvi, que segur que ell té molt clar. El que és segur és que l'equip augmentarà molt el seu rendiment amb tot el futbol que li queda a Iniesta. Ara el Vissel Kobe ocupa la sisena posició [el campionat japonès ha superat just l'equador] i, amb Iniesta, crec que poden optar a acabar entre els tres primers classificats. És un club que mai ha guanyat la lliga japonesa, però que ha anat millorant i canviant des que el va comprar Rakuten.
Quina serà la seva principal dificultat al futbol nipó?
El principal handicap que tindrà és que va a una cultura molt diferent i que l'idioma serà una barrera important. Tant dins l'equip com per moure's per la ciutat haurà d'anar acompanyat d'un traductor. Però no dubto que s'adaptarà sense gaires problemes a l'equip, a la ciutat i al país. Altres grans futbolistes que abans havien passat pel Barça, com Txiki Begiristain i Hristo Stòitxkov, també van jugar al Japó.
Serà valorat el seu futbol al Japó?
Sens dubte. Saben apreciar el futbol de toc i estan molt influenciats pel futbol brasiler. El perfil de jugadors estrangers que més hi ha són sud-coreans i brasilers. Ja siguin futbolistes brasilers veterans que van al Japó a acabar la seva carrera o d'altres que han fet el salt directament del Brasil al Japó. La seva influència ha aportat pausa i qualitat al futbol japonès. Els últims anys també hi ha hagut el retorn de futbolistes japonesos veterans que han passat pel futbol europeu i que acaben la carrera al seu país. La figura del futbolista veterà que ha passat per Europa és molt admirada al futbol japonès. A més, per la posició que ocupa Iniesta al terreny de joc, crec que serà molt valorat el seu futbol i que hi podrà aportar molt.
Es diu que Kobe és una ciutat molt semblant a Barcelona.
Així ho crec. Té un clima semblant: fred a l'hivern i força calor a l'estiu, tot i que més humida per les característiques de l'illa. És una ciutat portuària amb un dels ports més importants del país, i també té una part muntanyosa. Un milió i mig d'habitants... Hi ha força similituds en general.
Hi tindrà una vida més tranquil·la que a la capital catalana, però?
El futbol se segueix molt al Japó i Iniesta serà una figura molt mediàtica, però crec que, a diferència de Barcelona, on segurament el pararien al carrer a cada pas que fes, aquí podrà agafar el metro i passejar per la ciutat amb més tranquil·litat. Comento el tema del metro perquè és un mitjà de transport molt habitual a les ciutats japoneses i, el tren a tot el país, que també utilitzen els futbolistes.
Finalment, vostè que va viure un any a Kobe, ¿com definiria la societat japonesa?
Molt educada, respectuosa i neta. Hi ha un contrast que destaco particularment: hi conviu un alt respecte per tot el que és tradicional i ancestral amb una alta modernitat, ja sigui per tot allò que és 'fashion' com per les últimes tecnologies. Vaig ser a Kobe fa 20 anys i les coses que hi vaig poder veure pel carrer no les vaig veure a Barcelona fins al cap de deu anys.