De Jong, el cervell que mou els fils per darrere del trident
El migcampista holandès acaba ovacionat per l’afició de l’Eibar
BarcelonaPocs futbolistes acaben ovacionats quan juguen fora de casa. Normalment, encara que siguis un poeta amb la pilota als peus, quan els murs que t’envolten no són els de casa teva et toca jugar entre xiulets. Però de tant en tant un estadi es rendeix a l’evidència i ovaciona un jugador de l’equip adversari. Ahir a Eibar li va passar a Frenkie de Jong després de firmar possiblement la seva millor actuació des que va abandonar Amsterdam per viatjar cap al sud, com han fet tants holandesos, per vestir de blaugrana. “Ha sigut espectacular, només puc donar les gràcies”, admetia el jove migcampista holandès després d’escoltar com la parròquia basca s’aixecava de les seves cadires reconeixent l’exhibició de futbol de Frenkie de Jong, substituït en aquell moment pel croat Ivan Rakitic, que de mica en mica es resigna a tenir menys oportunitats, ja que els titulars no afluixen.
“Està fent un gran inici de temporada. Ens dona moltíssim pel desplegament que té, perquè no para. I així l’hi ha reconegut el públic”, deia Ernesto Valverde sobre l’actuació d’un De Jong que sempre ha gaudit de la confiança del tècnic, que l’ha deixat a la banqueta tot just un cop aquesta temporada. De Jong, de fet, ha jugat en diferents posicions al mig del camp, i acompanyat de diferents jugadors. I a poc a poc ha anat creant una connexió especial amb Arthur Melo. Dos jugadors que han vingut de fora, de dues terres històricament relacionades amb el joc estètic i tècnic, per intentar triomfar en una posició, la de migcampista, on al Barça han manat noms com Xavi, Guardiola o Iniesta. De Jong, però, no només va excel·lir quan alçava el cap i buscava construir el joc. Contra un rival tan físic i directe com l’Eibar, l’holandès va estar atent a la recuperació, ajudant Busquets per mantenir el control del matx. De fet, De Jong va ser el jugador que va fer més quilòmetres.
“Era molt important guanyar el partit després de l’aturada de seleccions, per mantenir els bons resultats anteriors. Sabíem que l’Eibar ens buscaria a dalt, tal com ens ha dit l’entrenador, i això ens ha permès jugar ràpid”, explicava De Jong. Tant ràpid, que gairebé tot els cops que va tocar la pilota, la va entregar a un company al primer toc. L’holandès va tocar la pilota 60 cops i va fer 50 passades, amb un percentatge d’encert superior al 95%. Cada cop que la pilota arribava, ni la controlava. Al primer toc la feia arribar a un company per donar velocitat al joc tant amb assistències verticals com horitzontals. Al seu costat, Arthur Melo també va estar a un nivell molt alt en un partit en què els migcampistes van cuinar el matx, perquè fossin els davanters, el trident, els qui s’encarreguessin de posar-hi la firma. De Jong va buscar connectar especialment amb Luis Suárez, a qui li va entregar la pilota deu cops, i amb Messi, a qui l’hi va enviar en vuit ocasions. Va connectar menys amb Griezmann, tot i que el francès estava feliç perquè per primer cop va poder marcar en un partit en què també jugaven Messi i Suárez. “De mica en mica ens anem coneixent”, va dir el francès. De mica en mica els nous fitxatges van trobant el seu lloc al Barça.