Misc16/06/2016

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Gal·les-Anglaterra'

Avui, a la màquina del cafè de l’ARA, uns companys que vénen cada dia a treballar amb Rodalies m’explicaven una de tantes històries que vostès, si en són usuaris, saben de memòria: que molt sovint, el tren que anuncia la pantalla de l’andana i el que entra per la via no són el mateix, i si no ho saps et pots trobar enfilat a un tren que no va on tu volies anar.

El mal servei de Rodalies a Catalunya és una vella i antiquíssima realitat que viuen centenars de milers de catalans cada dia des de fa anys. Passen les eleccions, els governs, i els trens són el magnífic exemple del que l’Estat inverteix en Catalunya. I què dir del corredor mediterrani en alta velocitat, que ha sortit en campanya. No hi ha res en servei entre Màlaga i Tarragona. Això sí, Màlaga, Alacant i València estan reglamentàriament connectades amb Madrid. Per tant, l’Estat tracta de vertebrar una determinada concepció d’Espanya, la radial, que va contra tota lògica econòmica de connectar-se amb Europa.

Cargando
No hay anuncios

Si parlem de trens, de ports i de mercaderies, fa uns dies, Suïssa va inaugurar el túnel ferroviari de Sant Gotard, que permet anar de Zurich a Milà en la meitat de temps que fins ara, però, també, es converteix en un gran pas de mercaderies entre el nord i el sud d’Europa, especialment pels ports de Rotterdam i de Gènova. Algú creu que tot això, els ports de València, Tarragona i Barcelona interessen a l’Estat?

Lluny d’això, quan a Catalunya (18% del PIB espanyol, 25% de les exportacions) la gent ha sortit al carrer a buscar-se la vida, el que sentim com a resposta són discursos com els de Susana Díaz, implícitament boicotejadors i amenaçadors, sobre els privilegis de Catalunya. És evident que Díaz està espantada: les expectatives del PSOE són dolentes, ella aspira a liderar-lo així que es desfaci de Pedro Sánchez, i l’únic lloc d’Espanya on el vot socialista resisteix mínimament és a Andalusia. Per tant, es tracta de sortir a parar el cop. Com? Amb anticatalanisme, que és també una vella i antiga tàctica. De fet, és una manera de pensar Espanya i de guanyar vots. Guanyar-los a base de contradiccions: hi ha dies en què si Catalunya se’n va no podria pagar les pensions dels jubilats catalans i dies en què si se’n va serien els espanyols els que no podrien cobrar les seves pensions.

Cargando
No hay anuncios

Fa massa temps que estem atrapats en el dia de la marmota i això que és com una maledicció es converteix en insuportable quan contemplem la velocitat dels canvis polítics i econòmics al món: el debat del ‘Brexit’, dels refugiats, de la 4a revolució industrial, del ‘gap’ entre els més grans i les noves generacions, la desigualtat, per dir-ne alguns. Mentrestant, el món canvia a una velocitat espectacular, no sempre bé, però canvia. L’oferta política espanyola per a Catalunya no pot ser més tronada, més vella i més envellida. Ni tan sols poden (ni volen) explicar-se com és que avui a l’Eurocopa juga Gal·les contra Anglaterra.