Lesmes pressiona amb nomenar jutges del Suprem dimarts que ve perquè PSOE i PP renovin el CGPJ
No hi ha consens per designar tres nous magistrats de la sala penal
MadridEl president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va ordenar ahir incloure en l'ordre del dia del ple que els 21 vocals celebraran el dimarts 28 de juliol el nomenament de magistrats per cobrir tres vacants a la sala penal del Tribunal Suprem, el del president de Tribunal Superior de Justícia de Canàries i el de l'Audiència Provincial d'Ourense. Encara que no hi ha consens per a la selecció d'aquests magistrats, Lesmes està pressionant amb aquesta amenaça el PSOE i el PP perquè anunciïn la renovació del CGPJ, caducat des del desembre del 2018.
Dijous passat, 16 de juliol, Lesmes va dir als membres de la comissió permanent del CGPJ que segons les seves notícies la renovació semblava imminent. Aquesta informació no coincidia amb la que tenien alguns dels vocals presents. Els missatges públics del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, del 13 de juliol i el 15 de juliol, anaven de fet en la direcció contrària: el PP, que disposa de la majoria, seguia enrocat contra la renovació. Més tard, el mateix Lesmes va admetre, segons fonts judicials consultades per l'ARA, que la seva informació no havia estat gaire encertada.
Lesmes va suspendre els nomenaments de jutges per cobrir places importants el gener passat, a l'espera d'una renovació que, segons li havien assegurat, arribaria després de les eleccions gallegues i basques. Però l'estat d'alarma per combatre el coronavirus va canviar l'escenari. Al juny, doncs, el president del Suprem i del CGPJ va reprendre la pressió. El CGPJ prorrogat de facto no faria desistiment de funcions, va explicar, i seguiria assumint les seves tasques, entre les quals la de nomenar jutges per cobrir vacants i renovar òrgans. Només si PSOE i PP anunciaven l'acord per posar en marxa un nou CGPJ se suspendrien els nomenaments.
Majoria qualificada per cobrir les vacants
La comissió permanent, doncs, va aprovar que s'anunciessin a principis de juliol les llistes de candidats –les anomenades ternes, àmpliament sobrepassades en nombre– per als llocs. A la sala penal del Suprem cal cobrir les vacants de dos magistrats adscrits al sector progressista que s'han jubilat (Luciano Varela i Alberto Jorge Barreiro) i un del sector conservador (Francisco Monterde). Són 29 els magistrats els que s'han presentat per cobrir aquestes vacants.
Per als nomenaments al Suprem es necessiten els vots de 3/5 parts dels vocals. És a dir: 13. Els vocals conservadors, incloent-hi el president, sumen 12 i els del sector progressista 9. És a dir: per arribar als 13, el sector conservador hauria d'aconseguir la sortida d'un vocal dels progressistes. Fonts del CGPJ assenyalen, però, que en aquest cas el bloc progressista sembla determinat a votar de manera disciplinada. Segons aquest sector, els dos magistrats del sector progressista que s'han jubilat a la sala penal han de ser substituïts per dos candidats del mateix tarannà. Si això no es compleix, asseguren, els 9 adscrits al sector bloquejarien els nomenaments al no poder aconseguir l'altra part dels 13 vots necessaris.
Entre els candidats progressistes hi ha Ramón Sáez, de la sala penal de l'Audiència Nacional, que és un dels principals especialistes de dret penal a Espanya. Va obtenir la primera puntuació en les dures proves d'un curs d'especialització penal que va impulsar el CGPJ el 2011. També en aquest sector s'alinea Javier Hernández, president de l'Audiència Provincial de Tarragona, que va aconseguir la segona puntuació en les esmentades proves. També es consideren les candidatures de Pilar Rasillo i Manuela Fernández de Prado.
Entre els conservadors hi ha Jesús Maria Barrientos, president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que, al seu torn, va obtenir la tercera puntuació en aquest curs, o Concepción Espejel, presidenta de la sala penal de l'Audiència Nacional. També es considera Ángel Hurtado. Una recent resolució del Tribunal Constitucional assenyala que la prova de l'especialitat penal s'ha de tenir en compte com a mèrit d'aquells magistrats que l'hagin passat.
Tant Sáez com Espejel formen part del tribunal que es disposa a dictar sentència en el cas dels Mossos d'Esquadra i els fets de setembre i octubre del 2017. El primer és magistrat ponent i la segona va presidir el tribunal. Els rumors sobre el possible anunci de la renovació del CGPJ han pres força en les ultimes hores, però fins i tot en el cas que aquest pacte no fos anunciat, en el ple de dimarts que ve aflorarà el bloqueig a l'hora d'efectuar els nomenaments que Lesmes ha introduït en l'ordre del dia.