REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Misc28/02/2014

L’Estat comença a vendre’s Bankia

El FROB col·loca entre inversors el 7,5% del capital del banc per un valor estimat en 1.360 milions

Toni Garganté
i Toni Garganté

BarcelonaL’Estat ha fet cas als assessors i als bons vents que bufen a la borsa i ahir va decidir encetar el previsiblement llarg procés de venda del 68,4% del capital que controla de Bankia. Després del tancament de la borsa, l’entitat va enviar un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en què anunciava que el Deutsche Bank i UBS iniciaven la col·locació accelerada de 863 milions d’accions de Bankia, equivalents al 7,5% del capital. London Branch i Morgan Stanley també van actuar com a entitats col·locadores.

Aquests bancs de negocis seran els encarregats de donar a conèixer com acaba el traspàs d’accions, que segurament finalitzarà avui a primera hora, abans de l’inici de la sessió de borsa. El valor de la transacció rondarà els 1.360 milions d’euros, que és el valor que aquesta participació del 7,5% tenia ahir (a 1,58 euros l’acció). Aquest tipus de col·locacions poden incloure algun descompte per al comprador, però és poc probable que això sigui així en aquesta ocasió, tenint en compte l’interès de l’Estat a fer caixa i recuperar els 22.424 milions d’ajuts públics que ha rebut Bankia.

Cargando
No hay anuncios

Amb el valor actual de les accions no sembla que el FROB pugui compensar aquestes ajudes (Bankia ja va generar uns beneficis de 818 milions el 2013, una tendència que es podria traduir en dividends futurs). Però el que vol el ministre d’Economia, Luis de Guindos, és precisament incrementar la cotització amb aquestes col·locacions, que es poden reproduir en els mesos vinents. Des que va començar l’any, els títols de l’entitat s’han revaloritzat un 28%. Inicialment, l’Estat volia desprendre’s de la seva participació amb tres o quatre col·locacions d’un 20% del capital, però al final s’ha optat per reduir el percentatge que es vendrà en cada operació i dur-ne a terme més.

Inversors qualificats

Cargando
No hay anuncios

L’operació anunciada ahir està reservada a inversors qualificats, és a dir, grans fons d’inversió, entitats financeres i fons de pensions. Els grans operadors internacionals ja van tornar a interessar-se per Bankia a finals del maig del 2013, amb l’inici de la circulació de les noves accions de Bankia després que els títols originals (els que provenien originalment de l’estrena de l’entitat als parquets) haguessin perdut tot el seu valor. Els títols del banc en què es van integrar set antigues caixes (entre les quals Caixa Laietana) havien començat a cotitzar en borsa a 3,75 euros el 20 de juliol del 2011 (el preu recomanat per les entitats col·locadores era d’entre 4,4 euros i 5 euros, però al final es va reduir).

Coincidint amb la nacionalització de l’entitat, el maig del 2012, els inversors internacionals van fugir de l’entitat, però en els últims mesos s’ha pogut apreciar un retorn progressiu. Els grans fons han augmentat el seu pes en el capital de Bankia a poc a poc fins a controlar-ne el 10,4% a finals del 2013. La prova definitiva d’aquest interès va ser a principis d’aquest any, quan Bankia va emetre 1.000 milions de deute sènior a cinc anys amb un important nivell de demanda. Ara el pes dels fons en l’accionariat podrà tornar a augmentar fins a prop del 18% del capital de l’entitat.

Cargando
No hay anuncios

El final del rescat

Malgrat que el rescat europeu del sistema financer es va acabar al gener, Luis de Guindos és perfectament conscient que, fins que l’entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri no es reprivatitzi, el sector bancari no tornarà a la normalitat. Cal tenir present que Bankia és una entitat denominada sistèmica, comparable als líders (CaixaBank, Banco Santander i BBVA), molt més gran que CatalunyaCaixa i que la resta d’entitats nacionalitzades.

Cargando
No hay anuncios

Així, el mateix De Guindos va assegurar ahir que la venda del 7,5% de Bankia és un “senyal” que s’ha produït un canvi de percepció sobre el sistema financer espanyol. El ministre va afirmar que l’operació augmentarà la “liquiditat” del valor, tot i recordar que l’Estat “encara tindrà més del 60%” del capital.