El ‘Liceu a la fresca’ escampa l’òpera per 300 municipis
‘Manon Lescaut’ també es podrà veure a Portugal, l’Alguer i la Catalunya Nord
BarcelonaEl projecte Liceu a la fresca, hereu del Liceu a la platja, va començar el 2015 amb el propòsit de treure l’òpera del teatre i portar-la a l’espai públic. Vista avui, aquella primera edició va ser modesta perquè només es van instal·lar pantalles per veure La traviata en catorze municipis catalans. Tres anys després, la retransmissió de l’òpera Manon Lescaut, de Puccini, que es representarà al Liceu el dissabte 16 de juny es podrà seguir en 300 poblacions tant del Principat com del País Valencià, les Balears, la resta de l’Estat i Andorra, i per primera vegada també de Portugal, la Catalunya Nord i Sardenya (l’Alguer). El president del patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, calcula que hi haurà més de 100.000 persones seguint l’òpera, a les quals cal sumar totes les que la vegin a casa a través de la retransmissió del canal 33, La 2 i la Ràdio i Televisió de Portugal.
“És un projecte col·lectiu en què tot un país es posa d’acord per fer una activitat cultural, veure Manon Lescaut, el primer gran èxit de Puccini”, explica el director general del Liceu, Valentí Oviedo, que aquest any valora especialment el fet de “trencar barreres mentals i obrir fronteres culturals entre la Catalunya Nord i la del sud”, així com l’expansió del projecte per Espanya i Portugal.
En total hi haurà 305 punts de retransmissió: 276 a Catalunya (cinc dels quals a Barcelona i sis a la Catalunya Nord), 25 a la resta de l’Estat (dos a Madrid), dos a Portugal (Porto i Lisboa), un a Andorra i un altre a l’Alguer. Respecte a l’any passat, el creixement és més que notable: de169 pantalles a 305.
L’Arc de Triomf i la Plaza Mayor
Tot comença i acaba al Liceu, perquè és allà on hi haurà les càmeres que recullen la representació de Manon Lescaut que protagonitzen el tenor nord-americà Gregory Kunde i la soprano ucraïnesa Liudmyla Monastyrska. Però també hi ha dos espais fonamentals perquè el Liceu a la fresca pugui escampar-se arreu. Un és l’Arc de Triomf, a Barcelona, on més 1.800 persones assegudes podran veure l’òpera i seguir en directe el programa especial del 33 presentat per Carolina Rosich i Toni Puntí. L’altre és la Plaza Mayor de Madrid, el lloc triat per La 2 per fer la retransmissió, amb Eva Sandoval com a presentadora. “És una oportunitat per poder difondre la cultura en la seva màxima expressió”, diu el director de La 2, Juan Manuel Hidalgo. Segons el director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis, el Liceu a la fresca “projecta el Liceu cap a fora d’una manera popular i eficaç”.
A Barcelona també hi haurà pantalles al Palau Robert, la plaça Salvador Seguí (Raval), la plaça Major de Nou Barris i el Centre Cívic Sant Martí. I la segona pantalla madrilenya serà al CaixaForum, gràcies a la implicació de l’Obra Social La Caixa, un dels principals patrocinadors privats juntament amb Endesa. El Liceu a la fresca s’emmarca en el projecte Liceu al territori, que inclou accions específiques com ara xerrades i conferències perquè gent d’arreu de Catalunya vagi al teatre de la Rambla. Aquesta temporada han sigut 4.150 persones, un 32,8% més que a la temporada anterior.