X: l’iPhone per a la dècada que ve

Apple celebra els 10 anys del seu 'smartphone' adoptant tecnologies que els rivals ja tenen

Craig Federeghi presenta el nou iPhone X
i Albert Cuesta
13/09/2017
3 min

FrankfurtL’estudiadíssim guió dels actes d’Apple inclou pauses per deixar que el públic aplaudeixi alguna característica suposadament revolucionària. Però ahir, el seu vicepresident Phil Schiller es va trobar en dues ocasions que l’audiència li responia amb el silenci. És una mostra que l’expectació pels nous iPhones, que va disparar un 40% la cotització d’Apple en borsa durant les hores prèvies, era excessiva.

La marca de la poma presentava la seva nova gamma de 'smartphones' a l’Steve Jobs Theatre, l’auditori de la nova seu on té previst traslladar-se abans de final d’any. El ritual va començar amb un recordatori emocionat de Tim Cook al seu predecessor i cofundador de la companyia, en un to proper al d’una beatificació. A continuació, la tercera generació del rellotge Watch, que detecta arrítmies, t’avisa si el teu pols és massa ràpid quan no et mous i, en els països on es vendrà amb connexió mòbil -no és el cas del nostre-, pot funcionar desvinculat del telèfon. Després va arribar un nou model 4K del decodificador Apple TV que permet visionar contingut amb resolució UHD i codificat amb millora de contrast HDR, funcions totes dues que els equips de la competència ja incorporen.

Una llarga espera

Els protagonistes del dia, els nous iPhones, van trigar gairebé una hora a aparèixer. Primer va ser el torn de la renovació interna dels models actuals. Apple s’ha tornat a saltar la seqüència de numeració: els suposats iPhone 7s i 7s Plus es diuen iPhone 8 i iPhone 8 Plus. Milloren els colors en pantalla; tenen càmeres un 70% més lluminoses, amb efectes de llum a la modalitat de retrat del model Plus; i porten un processador més ràpid que l’actual, que impulsa l’aposta d’Apple per la realitat augmentada (RA), combinant contingut virtual amb les imatges que capta la càmera; els videojocs creats amb les eines d’Apple proporcionen una experiència immersiva, on el jugador es troba a dins del joc. El canvi principal respecte als models existents és la recuperació del vidre en la part posterior del telèfon, desaparegut després de l’iPhone 4s. El motiu: incorporar per fi l’esperadíssima càrrega sense fils de la bateria, una funció que Samsung inclou des de fa tres anys i que probablement es farà molt més popular ara que Apple s’hi apunta.

Comparativa dels nous iPhones amb la generació anterior i el Galaxy S8

I finalment va arribar l’esperat iPhone X, un model amb pantalla de 5,8 polzades amb tecnologia AMOLED corbada als marges que ocupa tot el frontal de l’aparell, seguint els passos de Samsung i LG. Apple ha hagut de renunciar al botó d’inici, substituint la funció d’invocació del menú principal per un gest amb el dit clavat al del sistema BlackBerry 10 de fa quatre anys. I també ha prescindit del lector d’empremta: ara l’usuari s’identifica a les aplicacions i a Apple Pay amb el sensor facial FaceID, que llegeix el rostre fins i tot a les fosques amb una càmera frontal d’infraroigs, on projecta 30.000 punts invisibles i garanteix una precisió que multiplica per 20 la del lector dactilar. La càmera frontal permet aplicar efectes de desenfocament a les 'selfies', i crear 'emojis' animats per a Apple Messages partir de les expressions del propi usuari. Curiós, però potser no calia que Craig Federighi, tot un vicepresident d’Apple, es passés diversos minuts fent carotes per demostrar-ho. Es diria que Apple té cada vegada més difícil diferenciar-se de la competència només per la innovació i ja només pot jugar a fons una carta que conserva en exclusiva: la integració perfecta entre els aparells i el sistema operatiu.

stats