Els llibres de Morsa
El dia de Sant Jordi l'editorial Morsa tenia la seva paradeta al final de la Rambla, com un regal per a aquells que sempre arriben a l'última pàgina del llibre. Gabriel Bravo va crear aquesta editorial fa 11 anys a Barcelona. Sempre li havia agradat l'edició de Penguin Books, amb el pingüí que des de la seva nuesa es converteix en el més elegant dels mamífers. Morsa naixia per deformar aquella imatge anglesa de perfecció amb les ulleres graduades pel sentit de l'humor. La morsa potser no representava una bèstia tan elegant, però tenia la pell prou gruixuda perquè no l'afectessin les urgències i les cabòries pretensioses del sector editorial. Bravo, que com recorda el seu cognom és un home valent, o -com ell corregiria- més boig que valent, va crear una editorial per publicar llibres il·lustrats. Llibres amb lletra i dibuix, una espècie en perill d'extinció que algú va congelar en el territori de la infància. Morsa ens recorda que no existeix cap altra elegància que la del llibre que ens fa feliç.
Aquest senyor que dibuixa tan alegrement al costat, en Juánjo Sáez, va publicar el seu primer llibre a Morsa, Buenos tiempos para la muerte . Des de llavors, Gabriel Bravo ja ha editat altres autors. Morsa acaba de treure al mercat dos llibres del bàrman i propietari de les cocteleries Negroni i Tahití de Barcelona, en Javier Cejas: Gintonic , un personal receptari de cocteleria, i Spain for foreigners , una bíblia sobre l'espanyolitat que mai entendrà un guiri. L'editorial també s'ha atrevit a publicar Nico & Sebastian , d'Elena Kuroda, una història d'amor bestial i nostàlgica entre un ós rentador i un guillot.
Entre totes les novetats, m'ha robat el cor El calamor y otros mitos de la intimidad, del músic grec Euripidis Sabatis, conegut per alguns pel seu projecte musical Euripidis and his tragedies , que si hagués de definir ràpidament diria que és l'Stephen Merritt que li ha sortit a Barcelona. El calamor és un altre llibre animal que explica la història del calamar de l'amor, un cefalòpode que no es pot resistir als corrents del sentiment que més cançons de pop ha fet escriure. Euripidis Sabatis ha baixat sense bombona d'oxigen a les profunditats d'un mar d'amor i allà hi ha trobat bèsties que fan més por que els taurons, perquè l'amor neda entre pors, casaments i memòria.