Loteria

La Loteria de Nadal deixa només 35 milions a Catalunya

Calella i Granollers reparteixen part del tercer premi i la Grossa es ven sobretot a l'Estació d'Atocha de Madrid

Celebració a l'administració de Fabra i Puig 179 que ha repartit un quart i cinquè premi
Ara
22/12/2022
4 min

BarcelonaDesprés de dos anys seguits amb la sort de cara, el sorteig de la Loteria de Nadal d'aquest any ha repartit poca fortuna a Catalunya, que en total ha esgarrapat uns 35 milions d'euros, 25 dels quals han caigut entre Calella i Granollers gràcies a un tercer premi. La Grossa, però ha passat de llarg: el número 86.148 s'ha venut sobretot a Madrid, a l'administració de l'Estació d'Atocha, amb 129 sèries.

Els 516 milions d'euros que s'han repartit des d'aquesta administració -cada dècim està valorat en 400.000 euros- probablement hagin anat a parar en diferents punts d'Espanya. “L’hem venut a molta clientela variada, molts turistes”, ha explicat Javier Moñino, un dels treballadors. Feia tan sols dues setmanes que l’antic propietari de l’administració, Javier García Moya, s’havia jubilat després de 25 anys al capdavant del negoci i havia traspassat l’empresa a una família de Salamanca, que no s’han deixat veure per Atocha per celebrar amb cava el premi, com tampoc cap dels premiats, segons informa Mireia Esteve.

El segon premi del sorteig, el 72.119, valorat en 1.250.000 euros per sèrie i 125.000 euros per dècim, s'ha venut íntegrament a Basauri (172 sèries), al País Basc. I el tercer, el 19.517 i valorat amb 50.000 euros el dècim, és el que ha deixat 35 sèries premiades a Calella, venudes en bona part al Bar Pepe's -que ha adquirit el número fix de l'administració Robert i els ha venut dècim a dècim- , i 15 a Granollers. També se n'han venut 103 sèries a València. A Calella, l'alegria s'ha celebrat a l'administració de loteria i al bar, on s'han acostat alguns dels afortunats que portaven dècims del número premiat. D'altres feien sonar el clàxon del cotxe mentre passaven per davant: "Quina alegria, em tremola tot", deia a l'ACN un dels premiats, que lamentava no portar a sobre el dècim, per ensenyar-lo. A Granollers s'ha produït una escena increïble: Carmelo Barba, nascut a Bolívia, s'ha presentat amb dos dècims a la butxaca -és a dir, 100.000 euros-, només deu dies després d'haver guanyat 93.733 euros amb la Primitiva. "S'ha de creure en Déu, ens il·lumina i ens ajuda", ha dit.

Els quarts i cinquens esquitxen Barcelona

Catalunya ha pessigat part dels quarts premis (20.000 euros per dècim). El 42.833 s'ha venut molt repartit i ha deixat part del pastís a Barcelona (2,3 sèries), Begues (una sèrie), Esplugues de Llobregat (una sèrie), Montgat (una sèrie), Vila-seca (una sèrie) i Sort (una sèrie). També s'ha venut a punts del País Valencià com Elx (deu sèries) o Benidorm (4,3). I el segon dels quarts premis ha sigut el 91.179 i ha premiat especialment l'Illa d'Arousa, a Galícia.

La casualitat ha fet que la mateixa administració barcelonina que ha repartit part d'un dels quarts premis també hagi venut un dels cinquens, el 24.198, valorat en 6.000 euros per dècim. El local, a Fabra i Puig, era un dels establiments que estava tancat en motiu de la vaga per reclamar un augment de les comissions que cobren. La seva propietària, la Cristina Pallàs, ha celebrat la notícia, explicant que s'ha venut una sèrie del quart i una del cinquè premi per per finestreta. "Segur que s'ha repartit a gent d'aquí, és un barri treballador i és genial que hagi tocat", ha explicat. Pallàs ha definit la jornada com "especial" justament per aquesta doble vessant, per un costat per la possibilitat de repartir per primera vegada aquests premis, però també per la mobilització del seu gremi. Aquest 24.198 ha premiat de forma destacada Benidorm, amb 130 sèries venudes.

Un altre cinquè premi, el 70316, ha venut 106 sèries a Barcelona, en total, 6.360.000 milions que s'han repartit al barri de Sant Andreu . "Estic molt content, em quedo sense paraules. És un barri molt familiar. Ens coneixem tots", explotava Juan Carlos Cives, el propietari. La Josefa és una de les afortunades que portava un dels dècims premiats. La caixera del súper on estava comprant amb el seu marit ha estat qui li ha donat la bona notícia: "M'ha dit que havia tocat per aquí. Li he preguntat quin número era i m'ha dit 'acaba en 16', i el meu marit que porta els números al mòbil, ho ha mirat i hem vingut cap aquí", explicava somrient a l'ACN davant de l'administració 216 on havia comprat la butlleta. El mateix número també ha tocat a Lliçà d'Amunt, on se n'havien venut 30 sèries, és a dir, 1,8 milions d'euros, sobretot a través de les participacions que n'ha fet la cooperativa agrària La Lliçanenca. 

La resta de cinquens premis també han esquitxat Catalunya: una sèrie del 92052 s'ha venut a Camprodon, el centre comercial Baricentro de Barberà del Vallès també ha repartit una sèrie del 26.711, mentre que el 89.109 ha caigut molt repartit i Piera i Almacelles n'han pessigat només un dècim. Els altres cinquens han passat de llarg de Catalunya: el 69.457, s'ha venut sencer a San Pedro de Alcántara, a Màlaga, el 89.053 s'ha distribuït per l'illa de Mallorca des de l'administració de Santa Ponça i el 34.345 s'ha venut sobretot a Salamanca.

Cobraments amb bizum

Als 35 milions dels premis grans que ha rebut Catalunya caldrà sumar-hi la pedrea, famosa per la seva tornada de "miiiiiil euroooos" –que canten els nens de San Ildefonso–, que reparteix 1.794 premis de 1.000 euros cada sèrie, és a dir, 100 euros el dècim. També tindran premi els números immediatament anterior i posterior a la Grossa, amb 20.000 euros; al segon premi, amb 12.500 euros, i al tercer premi, amb 9.600 euros.

Els afortunats amb premis inferiors a 40.000 euros no hauran de tributar a Hisenda i els que rebin quantitats més grans hauran de contribuir a l'Estat amb un 20% del premi resultant, després de restar-hi els 40.000 inicials.

Una de les novetats del sorteig d'aquest any és que els premis menors de 2.000 euros es podran cobrar per Bizum. A més, s'han estrenat 193 boles de fusta de boix que s'han introduït als bombos després que en les habituals tasques de comprovació s'aconsellés substituir-les pel seu estat de conservació. Totes pesen 3 grams i mesuren 18 mil·límetres.

stats