Les mentides del català i els que callen
S’han fet virals les imatges d’un debat lamentable que va emetre el dilluns TVE en el programa ¿Quién educa a quién?. Un noi que ha resultat ser de les joventuts del PP a Madrid demana el torn de paraula per alertar del perill que corre el castellà perquè, entre altres coses, si entres en una botiga de Catalunya i demanes el que vols en castellà, no t’atenen. És un disbarat que ja hem sentit en altres ocasions i que no ens ve de nou.
Tot i emetre’s en una televisió pública, l’espai de debat ¿Quién educa a quién? ha sigut d’un rigor molt baix. El programa es va estrenar com a complement de la sèrie Hit, que relatava les aventures d’un macho man de la pedagogia que aplicava mètodes poc ortodoxos per imposar la disciplina en un institut atapeït d’estudiants amb tendència a la delinqüència. Cada dilluns, després d’una ficció que ha sigut un fracàs d’audiència, el programa ha ofert convidats i arguments sensacionalistes sobre l’educació, i ha projectat idees apocalíptiques als espectadors. Es tracta d’un programa de producció externa. És de Grupo Ganga Producciones, la mateixa empresa que ha produït Cuéntame durant tants anys per a Televisió Espanyola. Potser és això el que els ha portat a tenir convidats amb arguments propis d’una altra època.
Amb tot, el més còmic és que en el programa hi havia convidada una responsable d’una organització de fact-checking, Clara Jiménez, que va anar de corcoll tota la nit matisant determinades afirmacions dels convidats que no eren certes o necessitaven alguna precisió perquè acabessin de ser-ho. La seva presència aportava ben poca cosa, perquè les constants correccions i les excuses dels convidats davant d’aquelles correccions feien que l’espectador encara s’emboliqués més i moltes vegades es perdés el fil de les argumentacions. De la mentida del noi de les joventuts del PP i les botigues de Catalunya no en va dir res.
Ara bé, més que assenyalar els que menteixen, potser el que resulta més impactant és comprovar com persones que eren al plató que han nascut i viscut a Catalunya, i que saben que això és mentida, callen quan senten el disbarat i es converteixen en còmplices de la maldat. Potser perquè aquella falsedat és útil per reforçar els seus arguments ideològics sobre Catalunya. És el cas de la periodista Anna Grau, que durant el programa va assegurar que la política lingüística que es va instaurar a Catalunya va provocar que “muchos catalanes desarrollaran un odio irracional contra la lengua castellana”. També va denunciar el nivell de castellà d’algunes autoritats del país: “Ahora mismo en Catalunya hay personas que hablan el castellano como el Pato Donald y son consellers de la Generalitat”. És curiós com alguns tertulians suavitzen o crispen el to del seu discurs en funció del programa que els convida. Potser quan torni al plató del FAQS a TV3 li poden preguntar com és que no va dir res davant la mentida flagrant del noi del PP.