Més popular però més professional que mai
BarcelonaLa platja de la Mar Bella, el litoral fins al Fòrum i els carrers que envolten l’Estació de França i el Parc de la Ciutadella s’ompliran diumenge de milers de triatletes que tornaran a convertir Barcelona en una referència d'aquest esport. Seran 3.500 els esportistes que, des de les sis del matí, quan comencin a col·locar les bicicletes al 'box', i fins a passades les 13.40 hores, l’hora de l’última onada de sortida, mesuraran les seves forces en les tres disciplines (natació, ciclisme i cursa a peu) de què consta el triatló, un dels esports més de moda actualment.
“Hem anat incrementant tant les llicències com el nombre de proves i participacions”, explica la presidenta de la Federació Catalana de Triatló, Francina Guardiola. De les 1.099 llicències que constaven l’any 2005, es va tancar el curs 2015 amb 5.351, cinc vegades més. El creixement és especialment impactant en les dones, que han multiplicat gairebé per set la seva presència i ja freguen el miler de federades.
“Continuem sent un esport jove i les esperances de creixement són altes”, apunta Guardiola, per a qui la clau és el “gir” que ha fet la societat, que ha integrat “alguna pràctica esportiva” en el seu dia a dia, ja des de les escoles. Que el Comitè Olímpic Internacional afegís el triatló al seu calendari va ser un altre gran impuls que va posar a l’aparador mediàtic un grup de triatletes catalans i espanyols d’alt nivell. Alguns d’ells, com el manxec Fernando Alarza o l’olotí Nan Oliveras, també participaran a Barcelona, on s’ha intentat trobar l’equilibri entre l’elit i l’esport popular, amb la possibilitat de competir en tres distàncies (olímpica, esprint i superesprint), individualment, per parelles o relleus.
Belmonte, Indurain i Fiz
Els puristes, de fet, critiquen aquestes fórmules, que, des del seu punt de vista, desvirtuen l’essència del triatló, que exigeix dominar tres terrenys tan diferents. Però l’organització, animada per uns patrocinadors que cada cop inverteixen més en el triatló, com ara està fent el banc Santander, ha buscat un reclam mediàtic amb la participació per equips, de Mireia Belmonte, Miguel Indurain i Martín Fiz. “Tot tipus de proves populars van en benefici del nostre esport i ajuden a promocionar-lo”, diu Guardiola, optimista en l’efecte que aquesta moda tindrà de cara als Jocs de Tòquio 2020. Avui molts intentaran penjar-se la medalla de finisher.