La méteo: més rècords de temperatura a l'espera de canvis abans de Reis
Aquest dissabte la temperatura encara podria pujar una mica a la costa central i en comarques del sud
BarcelonaL'anticicló ha començat a frenar la temperatura a les cotes més baixes, però en canvi avui la temperatura s'ha disparat en punts elevats. Les màximes més altes del dia fins a dos quarts de quatre de la tarda són els 23,6 graus de Viladrau, els 23,5 de Tagamanent, al PN del Montseny, els 23,3 de Sant Hilari Sacalm i els 22,7 del Santuari de Queralt, temperatures extraordinàries que, tot i que encara no hi ha confirmació oficial, seran rècord per un mes de desembre. A Viladrau, per exemple, amb dades des del 2009 la temperatura més alta que hi havia registrada en un dia de desembre eren 20,9 ºC, gairebé tres graus per sota de la màxima d'avui.
A la majoria de comarques la temperatura màxima ha reculat una mica respecte ahir, sobretot a Ponent on la boira ja no s'ha aixecat. A Lleida a les 15 h la temperatura no havia passat avui dels 6,5 graus. L'entrada d'aire càlid és tan forta que a part de les boires de Ponent també s'han format avui extenses boires sobre el mar, un fenomen clàssic de la primavera. El xoc d'una massa d'aire molt càlid amb el mar fred és l'origen d'aquest fenomen que ha provocat que avui a Palma la màxima no hagi passat de 13 graus.
La calma provoca que el poc aire fred que hi ha aquests dies es vagi encaixonant a les capes baixes de l'atmosfera. Avui el dia ha començat amb temperatures més baixes, sobretot a la costa, al prelitoral i a les valls del Pirineu. Malgrat tot, l'ambient segueix sent suau i només un 13% de les estacions de les quals fem seguiment diari han baixat sota zero.
Ahir a Catalunya va haver-hi el migdia de desembre més càlid com a mínim des del 2009, 14 estacions del Meteocat van batre el seu rècord per un mes de desembre, moltes de les quals ubicades a les cotes altes del Pirineu. La mitjana de les temperatures màximes va ser la que caldria esperar un dia de principis de maig.
Les temperatures primaverals seguiran els dies vinents. La nit de Cap d'Any serà un mica més freda i més humida que les últimes, però en molts punts de la costa l'ambient continuarà sent notablement suau per a l'època. Demà alguns termòmetres podrien marcar els valors més alts de tot l'episodi, això passarà sobretot a la costa central i al litoral sud, on una lleugera entrada de vent de l'oest ajudarà a fer que les màximes puguin fregar els 25 graus. A la resta l'ambient variarà poc, però a Ponent cada cop la sensació tèrmica serà més baixa. Qui tingui el costum de banyar-se el primer dia de l'any es trobarà l'aigua amb una temperatura d'entre 14 i 16 graus, depenent de la zona. Demà serà un dia amb poc vent i una mar tranquil·la, sens dubte un dels anys més favorables per banyar-se per Cap d'Any.
Els migdies exageradament càlids s'acabaran dimarts que ve amb el pas d'un front que obrirà la porta a una massa d'aire més fred. Per Reis ja haurà tornat la sensació d'hivern, i tot i que no hi ha indicis de cap fredorada important com a mínim fins al dia 10, la baixada de temperatura de la setmana que ve serà d'entre 5 i 10 graus en general, fins i tot més marcada a les cotes altes del Pirineu.
El canvi de temps també comportarà la reaparició d'algunes nevades al Pirineu i d'alguns ruixats a l'est. Entre dimarts al vespre i dimecres és possible que nevi al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu que es mourà al voltant dels 1.500 metres, però que fins i tot podria ser més baixa en alguns moments. Entre dimarts i dimecres la tramuntana i el mestral tornaran a bufar amb ganes a l'Empordà i a la vall de l'Ebre, fet que evitarà que la boira s'instal·li gaires dies.
Dimecres també és bastant possible que plogui en un grup de comarques de l'est. A hores d'ara, on és més possible que s'arribi a veure ploure durant la vigília de Reis és al voltant de Barcelona, al Maresme, a la Selva i al Vallès. La previsió encara és incerta, però és més probable que aquestes pluges apareguin de matinada o al matí que a la tarda. Caldrà seguir-ho. Abans de tot això també cal destacar que diumenge serà un dia més enterbolit que els anteriors i mig ennuvolat.
Un aspecte interessant també del temps a llarg termini és que sembla que aquest canvi meteorològic no serà l'únic de la setmana que ve. Estan augmentant les possibilitats que al voltant de diumenge 9 hi ha hagi més enfarinades al nord del Pirineu. La previsió a llarg termini del Centre Europeu de Predicció fa pensar que és més probable un tram central del gener amb fred destacable que no pas una situació de temperatures altes per a l'època.