Les misèries dels ‘influencers’
Si esteu de vacances i teniu al voltant algun adolescent avorrit enganxat a la pantalla del mòbil, potser és un bon moment per compartir el visionat del documental Guapos de Instagram, que trobareu a Movistar+. La directora Liza Mandelup intenta acostar-se a les vides dels nois que tenen més èxit a les xarxes socials i ho converteixen en el seu ofici. Sense voluntat de jutjar o ni tan sols d’acarnissar-se en els valors o les escasses virtuts d’aquests personatges, la documentalista ens retratarà la cara oculta d’aquest món. I el que ens ensenya és interessant que ho vegin els adolescents que sovint se senten fascinats pels vídeos i missatges dels anomenats influencers.
El protagonista del documental és l’Austyn Tester, un noi de setze anys que viu avorrit a Tennessee en unes circumstàncies familiars complicades: fill d’un pare drogoaddicte i maltractador que ha desaparegut i una mare que intenta tirar endavant sense saber connectar amb les necessitats del seu fill. L’Austyn té un èxit prou considerable a les xarxes però aspira a convertir-se en una gran estrella, i aconseguir enriquir-se amb aquest negoci. Gairebé ho farà quan passa a formar part d’una mena de gira col·lectiva amb altres nois que aspiren al mateix, però no obtindrà el reconeixement ni els seguidors que s’imaginava. També descobrirem el patètic món del Michael Weist, un agent de les noves estrelles de les xarxes socials que, amb un cinisme sorprenent, gestiona les intervencions virtuals dels seus representats, que viuen gairebé com esclaus segrestats en una casa de Los Angeles fent una vida monòtona, avorrida i amb discussions intranscendents sobre els continguts dels missatges que han d’enregistrar i els vídeos que han de penjar.
Liza Mandelup farà un retrat colpidor d’una generació i els seus mètodes d’entreteniment. Reflexionarà sobre com els diners, la fama i la bellesa s’han convertit en els pilars fonamentals d’aquests personatges i els valors que fomenten a la seva audiència. Les antigues estrelles del rock i el pop han quedat substituïdes per uns individus que pugen a un escenari sense saber fer res: només saludar i fer-se fotos amb les noies que ploren a la platea perquè tenen al davant l’ídol que sovint veuen a la pantalla.
Guapos de Instagram desvela com l’aparent felicitat i la vida meravellosa d’aquests nois és falsa i ens mostra les seves vides penoses. També delata la positivitat tòxica en què creixen aquestes generacions: missatges que defensen un suposat esperit de superació, un coratge davant les dificultats i que en realitat són frases buides que ni tan sols són útils per als qui envien els missatges. Potser el més decebedor del documental és que s’hagi limitat a investigar la vida d’uns quants personatges masculins i n’hagi deixat al marge els femenins. Sigui com sigui, Guapos de Instragram serveix per retratar de manera més realista les misèries dels guapos de les xarxes socials.