Donald Trump està boig?
Aquest diumenge la cadena nord-americana CBS va emetre el 60 minutes en què el president Donald Trump es va aixecar de la cadira després de mitja hora d’entrevista i va marxar de mala manera enfadat amb Lesley Stahl, la periodista que conduïa l’emissió. La setmana passada, el mateix Trump ja va penjar a Twitter un enregistrament fet amb mòbil de l’entrevista per demostrar el que ell considerava un biaix de tracte que el perjudicava respecte al seu rival Joe Biden. Quan se sent acorralat per les preguntes de Stahl, Trump esclata dient que el tracte que li ha dispensat des de l’inici és inconcebible. Stahl es defensa dient que ella mai no ha entrevistat Biden i, per tant, desmunta la teoria de Trump. Malgrat tot, aprofitant que un assessor recorda el poc tems que queda per continuar l’entrevista, el president marxa irat. Si es mira l’entrevista, tant en l’enregistrament que penja Trump a Twitter com en la versió oficial del 60 minutes, es fa evident que el president dels Estats Units força una situació de conflicte per defugir la situació. És una clara manipulació del context, tant a nivell emocional com d’exposició dels fets.
Aquest cas serveix d’exemple per parlar d’un documental que es pot veure a Movistar+ titulat ¿Está loco Donald Trump?. Es planteja si el president dels Estats Units és apte psicològicament per assumir el càrrec. Hi participen diversos psicòlegs i psiquiatres, formats en les universitats més prestigioses, que expliquen, davant de càmera, quins trets han observat en Trump que permeten diagnostigar-lo com a sociòpata, narcissista, paranoic, sàdic i ésser antisocial, cosa que explicaria la seva impulsivitat, l’hostilitat, la manca d’empatia i el desenvolupament de conductes antisocials. El documental inclou entrevistes a alguns dels treballadors que, tot i haver format part de l’equip de Trump, van durar pocs dies al seu costat, com el seu director de comunicació Anthony Scaramucci, que només va resistir onze dies al seu gabinet. El documental va farcint les explicacions i teories d’especialistes amb exemples de Trump que s’han produït davant de les càmeres, de tal manera que s’acaba perfilant un diagnòstic gens saludable del president dels Estats Units. Un punt de vista atrevit i, si més no, entretingut perquè garanteix un recull d’alguns dels moments més lamentables de Trump.
Rudolph Giuliani, retratat
El nou fals documental de l’actor i director Sacha Baron Cohen, Borat 2, la secuela, que podeu veure a Amazon Prime Video, no és especialment bo. Un cop ja li coneixes els trucs, la pel·lícula sorprèn poc. Però l’únic moment estel·lar arriba quan aconsegueix, juntament amb l’actriu Maria Bakalova, posar un parany a l’exalcalde de Nova York i advocat de Trump Rudolph Giuliani. El muntatge de càmeres ocultes és extraordinari per captar a la perfecció una excessiva predisposició del republicà per posar-se la mà a l’entrecuix quan creu que està a soles amb ella, pensant-se que és una periodista àvida per tocar el poder. Si el fals documental se us fa pesat, tireu endavant fins als vint minuts finals.