CRÍTICA TV

Guia ràpida de sexualitat

i Mònica Planas Callol
03/01/2020
2 min

A Netflix fa temps que es pot veure la docusèrie En pocas palabras, que es dedica a instruir els abonats de la plataforma sobre temes d’actualitat. Són episodis divulgatius de vint minuts sobre qüestions variades i una mica eclèctiques: genètica, esports electrònics, les sectes, el futur de la carn, la intel·ligència animal, els pirates, la programació o els multimilionaris. Són píndoles culturals narrades amb rigor científic i amb la col·laboració d’especialistes i testimonis. Aporten dades citant estudis acadèmics i faciliten la comprensió a partir d’animacions. Es tracta de capítols curts però molt densos a nivell informatiu i fan sentir bé l’espectador perquè té la sensació d’haver assistit a una conferència breu i amena d’on ha obtingut coneixements elementals i, el més important, temes de conversa.

D’aquesta docusèrie n’han sortit dues minisèries. Una és En pocas palabras: la mente, cinc episodis amb el mateix format que giren al voltant de la ment humana, en què es parla dels somnis, els records, l’ansietat, el mindfulness i els al·lucinògens. Fa pocs dies va sortir també En pocas palabras: el sexo, cinc capítols més sobre temes relacionats amb la sexualitat humana. En el primer es parla sobre fantasies sexuals. La virtut és que va més enllà dels tòpics, aporta tesis d’especialistes molt interessants i aprofundeix en la manera com els condicionants culturals, geogràfics, polítics i socials afecten el tipus de fantasies que té la gent. Un altre punt fort d’aquesta sèrie és que té la sensibilitat per abordar la sexualitat des d’una mirada transversal: té perspectiva de gènere, d’opcions sexuals i multiracial.

En el segon capítol aprofundeix en el fenomen de l’atracció sexual plantejant la incògnita inicial de què és el que provoca que les persones ens sentim atretes per unes altres en concret i quins factors ens influeixen perquè això passi. Més enllà de les qüestions evolutives, que són més tòpiques, s’endinsa en aspectes relacionats amb la biologia i desmunta alguns mites. El tercer capítol parla dels mètodes anticonceptius, i se centra, sobretot, en com han evolucionat les investigacions científiques per millorar els fàrmacs. El quart capítol està dedicat a la fertilitat. Aquest episodi hauria de ser de visionat obligatori perquè es carrega algunes teories massa esteses sobre la suposada cursa d’espermatozous per arribar a l’òvul i altres teories androcèntriques que situen l’home i el vigor dels gàmetes masculins com a epicentre de la creació d’una nova vida. El cinquè capítol aprofundeix en el part, el perquè de les seves complexitats i les noves investigacions existents per fer-lo més fàcil i segur.

La docusèrie En pocas palabras i les minisèries que se’n deriven sobre la ment i el sexe són càpsules culturals en l’era mil·lennial. És cert que en la divulgació científica televisiva en cada bugada s’hi perd un llençol, però val a dir que alguns capítols en concret poden ser útils per passar-se en instituts com a complement dels apunts.

stats