La injustícia amb Jordi Sànchez
Les dues últimes setmanes del judici al Procés han començat a comparèixer davant del tribunal els testimonis sol·licitats per les defenses. Això vol dir que hem sentit les declaracions d’alguns mossos i de molts votants, que contribueixen a reforçar les tesis dels encausats.
Aquesta situació ha comportat una significativa apagada informativa dels mitjans espanyols. Si fins ara, amb els testimonis de l’acusació, cada dia oferien la dosi de rigor per destacar la violència de la massa, les mirades d’odi i les amenaces de mort, ara el judici ha desaparegut. Això ha passat a 'Informativos Telecinco' i a 'La Sexta noticias'. D’una manera més lleu ha passat a Antena 3, al vespre, amb Vicente Vallés. En aquest informatiu sí que han recuperat algunes declaracions de votants però d’una manera tan fragmentada, seleccionant només tres o quatre paraules de les seves declaracions, que el resultat ha estat esperpèntic. Tant retallar les frases ha acabat comportant una manipulació del missatge final.
Però el més flagrant va passar dilluns, quan aquests informatius sí que van tenir temps per informar del judici. Però ho van fer de manera molt esbiaixada, perjudicant enormement un dels acusats, Jordi Sànchez.
Dilluns un dels mossos de la Brimo sol·licitats per la defensa va explicar que quan va arribar davant de la conselleria d’Economia el 20-S va trobar-se amb un Jordi Sànchez altiu i prepotent, que va fer una gestió telefònica i va criticar durament Trapero pel fet d’haver convocat els antidisturbis. Com era d’esperar, tots els informatius espanyols van posar en relleu aquestes declaracions amb entradetes alarmants. Vicente Vallés advertia: “Este testimonio ha dejado en una muy mala situación procesal a uno de los encausados, Jordi Sànchez”. El que resulta sorprenent és que cap informatiu expliqués com continuava la versió d’aquest mateix mosso. A la pregunta següent, aquest testimoni va explicar que en la següent conversa amb Sànchez aquest es va mostrar amable, dialogant i col·laborador, i que fins i tot es van intercanviar els números de telèfon per coordinar-se millor a l’hora de gestionar la multitud de gent congregada. En preguntes posteriors, va anar explicant que fins ben entrada la nit tot allò que acordaven ell i Sànchez per telèfon s’anava complint de manera eficaç, cosa que demostrava que tant la seva actitud com la seva actuació van resultar molt útils en el desenvolupament dels fets. Explicar això, però, era entretenir-se massa i donar una versió que contradiu les tesis que alimenten aquests mitjans. Es tracta de deshumanitzar l’enemic. Si penséssim que és un judici just i que qui havia d’escoltar la versió completa del testimoni, el tribunal, ja ho va fer, podríem pensar que no té importància. El problema és quan tens la sensació que la maquinària judicial i la mediàtica estan en sintonia.