CRÍTICA TV

El joc brut de García Ferreras amb TVE

i Mònica Planas
11/07/2019
2 min

Dijous al matí, Javier Solano, el comentarista dels 'encierros' dels Sanfermines a TVE, va dir una barbaritat quan l’entrevistaven a 'Los desayunos'. Solano, en tant que expert d’aquesta tradició i antic corredor al davant dels toros, va ser preguntat per la campanya de Pamplona per combatre l’assetjament sexual. Solano es va remetre al cas de la Manada qualificant d’accident la violació, com si fos conseqüència d’un excés de consum d’alcohol: “Fue un accidente que se produjo por una parte de personas que estaban evidentemente bebidas, que estaban muy de juerga, pero que eso no es la esencia de la fiesta. Y que, además, ojo, ese accidente puede producirse en San Fermín o en cualquier otro sitio donde se aglutinen miles de personas y muchos litros de alcohol”. Aquesta barbaritat posa en evidència un clàssic mediàtic: com l’assetjament a les dones s’ha minimitzat i s’entén de manera distorsionada barrejant conceptes que no tenen res a veure. Ni una violació és un accident, ni l’alcohol és el responsable d’un acte delictiu. És evident que la televisió pública haurà de rectificar i disculpar-se per les manifestacions del seu col·laborador.

No havien passat ni cinc hores quan Antonio García Ferreras, des de La Sexta, feia d’acuseta assenyalant TVE per aquesta circumstància. Sap perfectament que Solano és un col·laborador extern, però tot i així assumia una reacció poc habitual: que una cadena de televisió n’assenyali una altra públicament per exhibir els seus draps bruts. García Ferreras demanava als seus col·laboradors que opinessin sobre aquesta circumstància mentre ell feia cara d’escandalitzat donant lliçons.

No és la primera vegada que això passa en el seu programa. La darrera va ser durant l’última campanya per les eleccions generals. En plena polèmica sobre si era La Sexta o TVE qui organitzaria el debat oficial entre candidats, la substituta de Ferreras, María Llapart, va afirmar a 'Al rojo vivo' que si el debat es feia a La Sexta seria “més periodístic” que no pas si es feia a la televisió pública, menystenint la seva capacitat i el seu talent per assumir aquest format.

Fa anys que La Sexta de García Ferreras intenta convèncer l’audiència que ells són l’autèntic servei públic. No és estrany, a més, que García Ferreras assenyalés dijous TVE com un espieta delator. El dia abans, el baròmetre postelectoral del CIS revelava que TVE ha sigut la cadena preferida dels espanyols a l’hora d’informar-se de política, de manera que ha desbancat La Sexta, que, el 2016, havia liderat aquest mateix rànquing en les anteriors eleccions. Un 18,2% dels enquestats van afirmar que preferien la televisió pública, 0,4 punts per sobre de La Sexta, que se situa en segon lloc. També hi ha hagut més espanyols que han afirmat seguir les eleccions per TVE (22,4%) que per La Sexta (22%). Els resultats no són per tirar coets per a TVE però indiquen un canvi de tendència que, com és obvi, ha inquietat García Ferreras, a qui li ha faltat temps per menystenir des del seu programa la televisió pública. Joc brut disfressat de "más periodismo".

stats