06/08/2019

Quan fins i tot el 'New York Times' s'empassa narrativa adulterada

BarcelonaEl 'New York Times' va decidir canviar el seu titular de portada per a la segona edició. Comentant el tiroteig ocorregut a El Paso, primer van escriure: "Trump urgeix a la unitat contra el racisme". Però a l'hora de reimprimir el diari van substituir aquest enunciat per "[Trump] critica l'odi, però no les armes". Quin era el problema del titular original? Que comprava acríticament la narrativa del president nord-americà. Recollir un clam seu contra el racisme és ridícul, tenint en compte que Trump ha estat un gran agitador del racisme al país: des de les declaracions sobre els mexicans fins a la fredor amb la qual condemna el supremacisme blanc. Considerar Trump una part de la solució i no una part del problema del racisme violent és una badada monumental. Fins i tot el tabloide conservador 'New York Post' va reclamar a la seva portada el veto a les armes de guerra, tan fàcils d'adquirir per part de civils.

Que un diari tan potent com el 'New York Times' caigui en el parany de limitar-se a traslladar el missatge presidencial, sense contextualitzar-lo o observar-ne les contradiccions flagrants, evidencia quin és el gran perill del periodisme d'avui dia: deixar-se contaminar per relats que s'imposen amb molta força, a vegades des de mitjans que –per interessos polítics o corporatius– abdiquen del periodisme en favor de la mera aspersió de relat.

Cargando
No hay anuncios

Saturacions

Parlant de racisme, recupero un parell de titulars de fa un temps en diversos mitjans, repescats per la usuària d'Instagram @marina_qb. "Eivissa, desbordada per l'arribada de més de 50 algerians en cinc pasteres" i "Més de 7,9 milions de viatgers van passar l'any 2017 per l'aeroport d'Eivissa". Si he fet les matemàtiques bé, tenim que cada algerià desborda més que 158.000 turistes junts.