CRÍTICATV

No sabem on vivim

Mònica Planas Calloli Mònica Planas
12/05/2019
Periodista i crítica de televisió
2 min

Fa un any, unes imatges d’una sèrie documental de National Geographic van generar un cert rebombori a Catalunya perquè s’hi incloïa una seqüència de tot de colles fent castells. Molts mitjans van mostrar aquelles imatges en què dues enxanetes, la Clàudia i la Marina, arribaven al cim en un documental internacional sobre aspectes fascinants del planeta. La seqüència quedava fora del context de la sèrie. Ara, gràcies a Netflix, la podeu veure tota sencera. I és absolutament fascinant. Nuestro planeta ( One strange rock ) són deu capítols de quaranta-set minuts en què l’actor Will Smith fa de narrador. L’argument es construeix a partir del relat que fan vuit astronautes de la NASA (homes i dones) que han aconseguit veure la Terra des d’una nau espacial. D’aquesta experiència se’n diu efecte perspectiva, que no és sinó com canvia la manera de pensar sobre el lloc on viuen un cop l’han observat des de l’espai. Les seves declaracions són reveladores perquè modifiquen alguns estereotips sobre les imatges de la Terra des de l’espai per culpa de les fotografies que s’han popularitzat del planeta. Per exemple, descriuen el moviment permanent que s’experimenta a l’Univers i que també s’esdevé al voltant de la Terra: gasos, pluges constants de petits meteorits, aurores boreals... Lluny de la imatge estàtica, d’aquella aparent calma de tonalitats blaves, parlen d’un planeta en permanent sacseig de circumstàncies. Un planeta molt viu on múltiples elements incideixen de manera simultània.

Cada capítol se centra en un aspecte. Per exemple, com es respira a la Terra i a l’espai. O com va ser la tempesta còsmica que va permetre crear el planeta i com n’ha quedat algun rastre. La influència del Sol positiva i negativa. La importància de l’aigua en la creació i el manteniment de la vida. La relació de la vida amb la mort i la supervivència (o no) de les espècies. Com més s’avança en la sèrie, més es va penetrant, fins i tot, en algun aspecte filosòfic, en l’existència de la humanitat i la vida a la Terra com a llar comuna.

La sèrie destaca la importància de tenir cura del planeta com un espai viu que no pot emmalaltir. Vol explicar que fins i tot la cosa més diminuta al fons dels oceans té a veure amb un conjunt global que ens afecta a tots. El funcionament dels sistemes naturals, del cicle de l’aigua, de la transformació dels gasos... esdevé apassionant. I el millor de tot és que les imatges corprenedores i fascinants es combinen amb unes explicacions de caràcter divulgatiu que et deixen astorat. No sabem on vivim. I descobrir-ho resulta extraordinari i magnètic. No us quedeu amb els castellers, que això ja ho coneixeu. Nuestro planeta ( One strange rock ) us portarà a racons del món que no sabíeu que existien i us ajudarà a fer-vos una idea del lloc on vivim i la importància de preservar-lo.

stats