Institucions culturals
Misc08/02/2019

Impuls a una futura residència de creadors al Montseny

El projecte encara no té calendari ni pressupost

Jordi Nopca
i Jordi Nopca

BarcelonaQuan el setembre del 2016 va obrir les portes la residència Faber d’Olot, dirigida per Francesc Serés i amb un pressupost anual de 150.000 euros aportats per l’Ajuntament de la capital de la Garrotxa i el departament de Cultura de la Generalitat, ja es va anunciar que en un futur proper la xarxa de residències de creació amb suport de les institucions públiques creixeria. Dos anys i mig després, l’Ajuntament de Barcelona ha tirat endavant les beques Montserrat Roig -se’n donen vint cada any, cadascuna dotada amb 3.000 euros- però encara no s’ha acabat de determinar si Vil·la Joana funcionarà com a residència de creadors. Aquests centres s’afegien a espais amb una llarga tradició de beques creatives com el Centre d’Art i Natura de Farrera, la Nau Côclea de Camallera, Can Xalant, centre de creació i pensament contemporani de Mataró, i l’Associació Jiwar del barri barceloní de Gràcia.

Ahir al migdia, la Diputació de Barcelona i la Generalitat van fer el primer pas per tirar endavant una nova residència de creadors en ple Parc Natural del Montseny. Es tracta de la finca El Vilar, que la Diputació de Barcelona havia comprat el 1929 per 125.000 pessetes i que des de la rehabilitació a la dècada dels 70 s’havia fet servir com a residència d’estiu dels presidents de la institució -com ara Joan Antoni Samaranch, Josep Tarradellas, Antoni Dalmau i Manuel Royes- i, posteriorment, com a espai per fer sessions de treball i reunions d’alt nivell polític, entre les quals destaquen les trobades preparatòries dels Jocs Olímpics de Barcelona. Tal com van avançar ahir la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, i el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, una comissió definirà pròximament els usos del nou espai, que està previst que tingui a veure amb la creació artística i literària. “Borràs és la consellera de les tres eles -va dir Castells-: literatura, llengua i lectura”.

Cargando
No hay anuncios

Innovació i modernització

El projecte ja compta amb “la voluntat de les dues institucions, els recursos econòmics i l’espai necessari, perquè la finca es troba en perfecte estat i no necessita cap rehabilitació”. Així i tot, de moment no s’ha fixat ni un calendari ni un pressupost per activar la residència. “És un espai idoni per poder desenvolupar la creativitat, una reclamació que ens fa reiteradament el món de la cultura”, va assegurar Borràs. Castells va remarcar que el nou equipament estarà aviat “a disposició de la societat i de la cultura del país, en una aposta innovadora i modernitzadora del patrimoni català”. La finca El Vilar ocupa 148.000 metres quadrats al terme municipal de Fogars de Monclús i, segons es va comentar ahir, actualment estava “infrautilitzada”.