CRÍTICA TV

¿Una plataforma en ‘streaming’ per al neofeixisme?

¿Una plataforma en ‘streaming’ per al neofeixisme?
i àlex Gutiérrez
31/05/2020
2 min

Netflix va fer un tuit aquest cap de setmana on deia el següent: “Quedar-se en silenci és ser còmplice. Les vides negres importen. Tenim una plataforma, i tenim el deure de parlar alt i clar als nostres membres, treballadors, creadors i talents negres”. És un missatge que trenca l’habitual neutralitat institucional de les plataformes, encara que sigui per llançar una idea contra la qual, en realitat, només s’hi podria estar des d’una absoluta manca d’humanitat. Però, a l’espera de veure en què es concreta aquest compromís, està bé que es posicionin.

Ara només falta, esclar, que aquests valors els mostrin també quan el que hi ha en joc és la seva capacitat d’expansió territorial. Netflix ha protagonitzat alguns -pocs- casos en els quals ha acceptat suprimir un contingut concret en algun país perquè el govern d’aquell territori l’hi havia demanat. Sovint s’emparen en alguna llei concreta, però és evident que la llei només es tracta d’un parapet jurídic amb el qual determinats règims justifiquen les seves mordasses.

Crec que la batalla de les plataformes es lliurarà realment entre la futura HBO Max i Netflix, tenint en compte que Disney serà hegemònica en l’entreteniment infantil. I, si el camp de batalla és aquest, serà interessant saber si aquestes plataformes trien perfilar-se políticament. La HBO ho ha fet: dues de les seves estrelles polítiques són (els genials) John Oliver i Bill Maher. La quantitat de fel que vessen contra el trumpisme fa que la plataforma en si sigui vista com el clàssic esguerro progre i elitista per part de bona part dels Estats Units.

Què farà Netflix? ¿Serà també progressista, perquè els seus màxims responsables se’n senten? ¿O faran un Vasile i escoraran cap a la dreta perquè el nínxol està més desocupat? El tuit és una modesta pista per creure que, de moment, la plataforma se sent més còmoda enarborant la bandera de la diversitat que comparteix amb la majoria dels seus creadors. Al capdavall, és la plataforma que té fitxat Ryan Murphy. O que ha ofert obres com Unbelievable. O que ha denunciat personatges com Jeffrey Epstein en una molt recomanable sèrie.

La qual cosa obre la porta a un interrogant inquietant. Si veiem com la dreta més regressiva i intolerant s’obre pas arreu del món... ¿és qüestió de mesos que algú posi en marxa una plataforma amb ambició que satisfaci els seus punts de vista? El nazisme va tenir una poderosa màquina de propaganda audiovisual. És plausible que el nou feixisme acabi tenint també mecanismes similars. Total, ja han muntat Fox News. Però els falta la ficció.

stats