L’«A por ellos» arriba al futbol
És significatiu que la resolució del Comitè de Competició de la Federació Espanyola que decreta l’ajornament del clàssic parli de “circumstàncies excepcionals” i “causes de força major” però no esmenti de quina naturalesa, ni aporti cap informe de seguretat que argumenti el risc de jugar el partit en la data prevista. No és que se’ls hagi traspaperat sinó que es tracta d’una decisió arbitrària i amb motivacions estrictament polítiques. Ho saben tots els implicats, però no ho admetrà ningú.
És tant evident que un Barça-Madrid en les circumstàncies actuals és delicat com que els problemes d’ordre públic a Barcelona, per bé que anormals, no són res que no hàgim vist en qualsevol país on les protestes deriven en disturbis. I no recordo que s’hagi suspès mai un partit per qüestions de seguretat, ni en quaranta anys d’activitat d’ETA ni davant una alerta màxima per terrorisme jihadista.
És curiós que el filofeixista Tebas, que es va negar a suspendre el Barça-Las Palmas de l’1 d’Octubre perquè no va rebre l’informe negatiu dels Mossos, hagi estat ara l’instigador oficial de l’ajornament amb la col·laboració el·líptica del govern espanyol. Per coherència amb les actuacions d’aquell dia, i mentre els Mossos no diguessin el contrari, el clàssic s’hauria de jugar amb normalitat.
Com que Tebas no va consultar el Barça abans de tirar-se a la piscina, és inevitable llegir al darrere de l’ajornament el pànic que el clàssic es converteixi en un amplificador de la disconformitat amb la sentència del Suprem i, per tant, de la llibertat d’expressió. I també és una oportunitat de construir el relat que la Barcelona d’avui és la capital mundial de la violència. La sensació d’inseguretat pertany a cadascú, però és obvi que no vivim a Bagdad o Alep. Si al desembre la situació serà diferent jo no ho sé, ni tampoc els que han ajornat el partit. Però, de moment, a rebuf d’un votant de Vox i d’una recomanació extraoficial del govern espanyol, la política s’ha imposat al desenvolupament normal de l’activitat esportiva amb la falsa excusa de la seguretat.
L’“A por ellos” ha arribat al futbol. Disset anys després de la nit del cap de garrí llançat a Figo, l’única en què el públic del Camp Nou s’ha comportat d’una manera tan impresentable que hauria merescut la clausura, ara sí que l’han tancat. I no entenc que el Barça acati l’ajornament i s’avingui a proposar una nova data si, com diu el comunicat d’ahir, l’entitat confia en l’actitud cívica i pacífica de la seva massa social.