Als premis del FAD, “sense ‘perreo’ no hi ha revolució”
‘El millor disseny de l’any’ inclou més de 400 treballs
Barcelona“I recordeu quesense perreo no hi ha revolució”. El president de l’Associació per al Foment de la Moda del FAD, el dissenyador Edgar Carrascal, porta aquest lema brodat a la samarreta, i el torna a fer servir per reblar la seva intervenció en l’exposició El millor disseny de l’any, que per primera vegada està organitzada en col·laboració amb el Museu del Disseny, que exposa quatre vestits de Pedro Rovira, reconegut per l’associació, i rebrà les obres guanyadores per a la seva col·lecció. La moda, com explica Carrascal, comença a ser “transversal” i els seus límits amb altres disciplines es difuminen acostant-se a l’art i a la sostenibilitat. La moda també forma part del vesper creatiu de totes les altres disciplines incloses en la mostra: a la de gràfica, amb 306 treballs, es pot veure com conviuen el retorn del cartell -un exemple de “comunicació de tu a tu”, com diu el president de l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics del FAD, l’ADG-FAD, Daniel Ayuso- i peces com els videoclips de Rosalía o l’interactiu del projecte Sàpiens de Ferran Adrià realitzat per l’ARA. “La fusió del bon disseny i les noves tecnologies comença a donar fruits molt interessants”, explica Ayuso.
Per al president del FAD, Jordi Montaña, la mostra -que arriba a la novena edició- serveix per “prendre el pols a la vitalitat del disseny i les arts al país”. En el cas de l’àmbit de l’arquitectura, l’arquitecte Roger Subirà, un dels membres del jurat, explica que han seleccionat els finalistes del premi FAD perquè han sabut desenvolupar uns “programes molt complets”, malgrat que el nivell de projectes visats segueix sent inferior que a altres països europeus i que hi ha més habitatges unifamiliars que obra pública. Tot i així, en destaca Imma Jansana, que va ser la primera arquitecta que va guanyar en solitari el FAD fa 25 anys pel passeig marítim de Gavà i enguany torna a ser finalista amb la recuperació de la platja del Prat del Llobregat. En el camp de la gràfica, Daniel Ayuso també fa referència a una altra degana, ja que Ana Zelich rebrà el premi a la trajectòria. “Estem molt orgullosos que el premi el rebi una dona. L’Ana és també professora i va ser una pionera en el món digital”, conclou Ayuso.
Finalistes i guanyadors
A aquesta edició dels premis de les diferents associacions del FAD s’hi van presentar més de 2.200 treballs, i l’exposició inclou més de 400 finalistes i guanyadors. El palmarès dels premis de gràfica i arquitectura i interiorisme es farà públic al juny durant la Barcelona Design Week. I l’exposició de moda inclou les peces guanyadores, com un abric de Carlota Barrera farcit amb retalls de tela per donar sortida als residus en el món de la moda.
També es faran públics al juny els tres guardonats d’entre les 38 peces exposades de l’Associació d’Artistes i Artesans, l’A-FAD, que criden l’atenció una altra vegada per la transversalitat entre les disciplines. La presidenta de l’associació, Victòria Rabal, parla en alguns casos de “pintura tèxtil”, “fotografia gràfica” i “visualitat literària”.