Misc16/11/2020

Puigdemont compareixerà el 7 de desembre al comitè d'afers legals de l'Eurocambra per defensar la seva immunitat

El comitè d'afers legals preveu, de moment, que sigui una vista presencial

Júlia Manresa Nogueras
i Júlia Manresa Nogueras

Brussel·lesEl comitè d'afers legals de l'Eurocambra (JURI) ha citat els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí el 7 de desembre perquè compareguin en la tramitació dels suplicatoris que ha de decidir sobre la seva immunitat parlamentària. Ho ha decidit aquest dilluns el president del comitè, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, seguint els terminis habituals en les reunions d'aquesta comissió parlamentària. La convocatòria, d'entrada, és per a una cita presencial, perquè el règim telemàtic vigent a l'Eurocambra per les restriccions contra el coronavirus caduca a finals de novembre. Tot i això, Vázquez ha anticipat que podria variar depenent de les decisions que prengui el president de l'Eurocambra, David Sassoli, sobre l'eventual necessitat d'allargar les restriccions.

L'expresident de la Generalitat ha respost ràpidament amb un tuit en què recorda que el 7 de desembre de fa tres anys de la manifestació "Omplim Brussel·les".

Cargando
No hay anuncios

El format en què tingui lloc la compareixença és important perquè la defensa dels eurodiputats de Junts argumenta que la via telemàtica pot vulnerar els seus drets perquè la tramitació d'un suplicatori implica confidencialitat i presencialitat. Tot i això, el procediment s'ha iniciat aquest dilluns en format telemàtic perquè els serveis jurídics de l'Eurocambra així ho van avalar en un informe que va sol·licitar Vázquez per poder desencallar el procés. "Estem absolutament convençuts que tenim la seguretat jurídica per dur a terme el procediment", ha afirmat Vázquez.

El 7 de desembre, doncs, estan citats presencialment els tres eurodiputats que haurien de comparèixer només amb els seus assessors legals i un per un. Tenen quinze minuts per presentar les seves al·legacions i defensar per quins motius volen mantenir la immunitat. La sessió d'aquest dilluns ha sigut una simple presentació del cas en què s'ha produït un petit debat entre els membres del comitè, però no hi ha hagut cap intervenció i ni tan sols presència dels eurodiputats implicats.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, aquest dilluns la defensa dels europarlamentaris de Junts ha enviat "observacions" a tots els membres del comitè en què es queixen que sigui el mateix ponent qui s'encarrega dels tres casos de suplicatori, perquè consideren que cada parlamentari hauria de tenir el seu propi ponent. Al·leguen que Puigdemont, Comín i Pontsatí haurien de tenir ponents diferents perquè estan acusats de delictes diferents. I no només això, la setmana passada també van fer saber per la mateixa via a tots els membres de comitè d'afers legals (que són els que després hauran de votar el suplicatori) que el Tribunal Suprem no era l'òrgan competent per reclamar el suplicatori, un altre dels seus arguments de pes per reclamar que se'ls mantingui la immunitat.

Però davant aquesta allau de correus electrònics, Vázquez s'ha mostrat desconcertat. "No sé quina finalitat té. No som un tribunal, no podem analitzar certes coses, ni debatre-les, no podem entrar ni en el fons ni en la forma de l'afer", ha argumentat. Sobre el fet que sigui el mateix ponent, el president de JURI ha explicat que es va considerar adequat fer-ho així per evitar "greuges comparatius" i que "ningú s'hi va oposar" quan es va prendre la decisió.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, si les restriccions pel coronavirus ho permeten, el 7 de desembre els tres europarlamentaris de Junts compareixeran físicament a l'Eurocambra i tindran un quart d'hora per defensar el seu cas. Si no es pot donar la vista físicament, Vázquez no preveu convocar una reunió extraordinària sinó que se sent avalat pels serveis jurídics de l'Eurocambra per fer-ho telemàticament. Qualsevol recurs hauria de ser una vegada hagi conclòs el procés, que és quan la defensa de Puigdemont preveu recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).