ANÀLISI
Misc24/11/2020

Els punts clau del principi d'acord de pressupostos entre ERC i PSOE

La xifra més tangible és el pagament d'un deute de 18 milions en beques

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaEl principi d’acord anunciat aquest dimarts per Gabriel Rufián perquè Esquerra Republicana doni suport als pressupostos generals de l’Estat conté, a l'espera que durant aquest dimecres el partit doni a conèixer més detalls, quatre punts fonamentals. Són aquests:

Intervenció de les finances

S’acorda posar fi a la supervisió addicional iniciada el 2015

El novembre del 2015, poc després de la victòria de Junts pel Sí a les eleccions catalanes, el govern de Mariano Rajoy va decidir intervenir les finances de la Generalitat imposant uns controls addicionals: Hisenda passava a escrutar totes les factures del Govern, que estava obligat a ensenyar-les al ministeri. Aquesta intervenció es va agreujar la tardor del 2017, quan l’Estat va passar fins i tot a controlar els pagaments que fan els bancs (per exemple, a les nòmines dels funcionaris). Aquest segon grau d’intervenció es va aixecar poc després, l’estiu del 2018, però la del 2015 es va mantenir.

Cargando
No hay anuncios

Què suposava això per a la Generalitat? Actualment era una qüestió més burocràtica que una altra cosa, ja que la Generalitat continua sense tenir autonomia financera. Avui en dia, Catalunya no es pot finançar als mercats i la seva única font d’ingressos és l’Estat, bàsicament perquè les agències de ràting continuen qualificant el deute de la Generalitat amb la nota de porqueria. I per culpa del covid, encara podria continuar sent així una bona temporada.

Dúmping fiscal a Madrid

Es crearà un grup de treball per harmonitzar impostos

El segon punt principal de l’acord és la creació d’un grup de treball per reformar la tributació a les grans fortunes i per acabar amb el "dúmping fiscal” de Madrid, segons va anunciar Rufián. En realitat, fa temps que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, té entre cella i cella harmonitzar la fiscalitat per a les grans fortunes de tot l’Estat, de manera que no es produeixi la situació actual, on a Madrid no es paga impost de patrimoni i, en canvi, sí en comunitats com Catalunya o Andalusia (d’on la ministra havia estat consellera). De fet, fa uns mesos que Montero va crear un grup de treball amb alts càrrecs del seu ministeri per abordar aquesta qüestió i, possiblement, crear un tipus mínim conjunt a tot Espanya de l’impost de patrimoni i el de successions i donacions. Amb tot, això encara no s’ha concretat.

Cargando
No hay anuncios

Tot i aquest dúmping fiscal de Madrid, Esquerra havia presentat una esmena als pressupostos per fer més restrictives les bonificacions en l’impost de patrimoni als accionistes d’empreses familiars. Tenint en compte que a Madrid avui dia no es paga aquest impost, la mesura podria haver incrementat la diferència entre el que paguen els empresaris de Madrid i els de les comunitats on sí que existeix l’impost de patrimoni, com per exemple Catalunya. Finalment, però, aquesta i altres esmenes van ser vetades i no s’aprovaran.

18 milions en beques i moratòria als autònoms

S’ajornarà tres mesos més el pagament dels autònoms

Finalment, els dos últims punts del principi d’acord: en primer lloc, s’ha pactat el pagament “d’un deute que l’Estat té amb la Generalitat en la gestió de beques i ajuts a l’estudi”. L’import d’aquest deute, que, segons Rufián, s’arrossegava des del 2005, és de 18 milions d’euros, segons ha pogut confirmar aquest diari.

Cargando
No hay anuncios

A més, s’ha acordat una moratòria de tres mesos més (fins al març del 2021) en el pagament de les cotitzacions socials dels autònoms.