ENERGIA
Misc23/09/2013

Repsol guanyaria 830 milions en sortir de Gas Natural

Temasek, Sinopec, Sonatrach, EDF i GDF podrien optar a la compra del 30% que la petroliera té de la gasista

Ignasi Pujol
i Ignasi Pujol

BarcelonaLa venda del 30% de Gas Natural Fenosa que ostenta Repsol serà probablement l'operació de més envergadura del sector energètic a l'Estat des de la integració de Unión Fenosa per part de -precisament- Gas Natural, l'any 2009. A finals de juliol la petroliera espanyola va confirmar per primera vegada de manera oberta la seva intenció de desprendre's de la seva participació històrica a Gas Natural, una operació que rondava des de feia anys però que no s'havia acabat de posar mai sobre la taula. I per què ara? La resposta és relativament senzilla.

Al febrer Repsol -obligada a fer caixa després de l'expropiació del 51% d'YPF per part del govern argentí- va vendre els seus actius de gas natural liquat al gegant energètic Shell per 5.000 milions d'euros. "La lògica de tenir Gas Natural per sinergies desapareix amb la venda d'actius a Shell", va admetre la petroliera presidida per Antoni Brufau al juliol. Per tant, la participació a Gas Natural deixa de ser estratègica per a Repsol, que té el seu objectiu prioritari en l'activitat d'exploració i producció de cru a tot el món.

Cargando
No hay anuncios

Repsol ja va advertir que no té pressa per tancar la seva desinversió a Gas Natural i que vol fer-ho d'acord amb el seu soci a la gasista durant les dues últimes dècades: La Caixa. La institució financera presidida per Isidre Fainé té el 35% de Gas Natural i, a més, és el principal accionista de Repsol, amb un 12% del capital. La Caixa i Repsol tenen un pacte accionarial segons el qual juntes assumeixen el control de la gasista. És per això que l'operació no és senzilla i ha de tenir en compte moltes variables.

Gas Natural Fenosa és, amb molta diferència, el principal grup empresarial amb seu a Catalunya. La companyia va obtenir l'any passat una facturació de 24.904 milions d'euros i un benefici net de 1.441 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Fortes plusvàlues

El 30% de Repsol a Gas Natural està valorat -segons el tancament borsari de divendres- en 4.434 milions d'euros. La capitalització total de la companyia és de 14.775 milions. Els títols de la companyia s'han revaloritzat un 15,55% fins ara aquest any, fins als 14,765 euros de divendres.

Cargando
No hay anuncios

Repsol obtindria fortes plusvàlues desinvertint ara a Gas Natural, ja que la valoració en llibres de la seva participació a la gasista és de 12 euros per acció. Si vengués el 30% de Gas Natural pel seu valor actual a la borsa, Repsol obtindria uns guanys nets de 831 milions d'euros, una xifra que podria ser fins i tot superior si el comprador o compradors paguessin algun tipus de prima per adquirir les accions.

Fonts de la petroliera asseguren que no hi ha un termini fixat per vendre el seu paquet a Gas Natural, si bé al sector es dóna per fet que l'operació es tancarà durant els pròxims mesos. De fet, els bancs Deutsche Bank i Citigroup ja estan sondejant l'interès del mercat en aquesta operació, tal com deia fa uns dies el Financial Times .

Cargando
No hay anuncios

L'opció que està adquirint més força és que no hi hagi un sol comprador per al 30% de Gas Natural. I és que La Caixa podria aprofitar la sortida de Repsol per desprendre's d'una part de la seva participació al grup gasista. Aquesta venda parcial permetria a la institució fer front als requeriments derivats de la normativa europea sobre les participades de les entitats financeres (Basilea III). En tot cas, La Caixa té la intenció de continuar sent el principal accionista i mantenir la gestió.

Hi ha diversos candidats a quedar-se les accions de Repsol -que potser podria mantenir una participació més testimonial- a Gas Natural. Per una banda, els gegants energètics francesos EDF i GDF Suez (en mans de l'Estat) haurien mostrat interès. Igual que les empreses estatals Sinopec (Xina), Temasek (Singapur), Sonatrach (Argèlia) i fons sobirans àrabs, com Qatar Investment Authority.

Cargando
No hay anuncios

Cadascun d'aquests potencials compradors juga les seves cartes. EDF fa anys que intenta entrar al sector energètic espanyol (el 2008 va intentar aconseguir el control d'Iberdrola), mentre que GDF Suez té vincles històrics amb La Caixa. De fet, el seu president, Gérard Mestrallet, és alhora vicepresident d'Agbar, el mateix càrrec que té Fainé. GDF Suez va arribar a tenir un 11% de Gas Natural, però en va sortir el 2010.

Sinopec és un soci estratègic de Repsol d'ençà que, el 2010, va adquirir el 40% de la filial brasilera de la petroliera espanyola per 5.200 milions d'euros. Temasek, per la seva banda, va adquirir al març d'aquest any un 5,04% de Repsol per 1.036 milions d'euros. D'aquesta manera, la seva participació es va quedar en un 6,3% i es va convertir en el quart accionista de la petroliera.

Sonatrach té una relació estable amb Gas Natural. Després d'anys de pugnes legals pels preus del subministrament de gas -Sonatrach és el principal proveïdor de la catalana-, els dos grups van arribar a una entesa, fruit de la qual Sonatrach va adquirir un 3,85% de Gas Natural i la catalana va entrar al gasoducte Medgaz (ara hi té un 14,9%), impulsat per Sonatrach.

Durant els últims anys els fons sobirans i empreses estatals han manifestat molt interès en el sector energètic a Europa, i Espanya no n'ha estat una excepció. L'operació més rellevant va ser la compra de la petroliera Cepsa per part del fons d'Abu Dhabi International Petroleum Investment Company (Ipic) per 3.700 milions d'euros. Qatar Holding va comprar 6% de l'elèctrica Iberdrola per 2.000 milions d'euros i després va elevar la seva participació al 8%.