El 2015 en 15 fotos imprescindibles
El millor fotoperiodisme per entendre una mica més el món
Cap de FotografiaAquest és el resum gràfic de l'any 2015. Els editors gràfics del diari ARA hem seleccionat una quinzena de fotografies imprescindibles per entendre l'any. Es tracta d'una tria de fotos que us permetrà fer un repàs a l'actualitat que ha marcat l'any i a fotografies que des de la secció de fotografia de l'ARA considerem necessàries per comprendre l'any en el seu context global.
Sempre és difícil la tria a l'hora de resumir un any en imatges, i més si et marques com a objectiu fer-ho amb una quinzena de fotos. Aquesta és la nostra tria, que documenta un any apassionant que acaba.
La primera foto és dels primers dies de la crisi dels refugiats. Les primeres imatges d'agència de la crisi dels refugiats. És del fotògraf turc Bulent Kilic, guanyador de dos premis World Press Photo aquest any, per les seves imatges sobre la guerra a Síria i la crisi dels refugiats. Si des del nostre mitjà haguéssim de destacar la feina d'un fotoperiodista aquest any, possiblement escolliríem la de Kilic, juntament amb la del seu company a AFP Aris Messinis, que ha cobert (i segueix fent-ho) el drama humà de les illes gregues.
Amb aquesta foto Don Gutoski ha guanyat el concurs Wildlife Photographer of the Year 2015, organitzat pel Museu d’Història Natural de Londres. A la imatge, una guineu vermella es menja una guineu àrtica al Canadà. El canvi climàtic ha obligat les guineus vermelles a desplaçar-se i ara són el primer depredador de les àrtiques. A part de l'evident qualitat de la imatge, el fet que una foto de canvi climàtic guanyi un concurs de fotografia de natura evidencia la delicada situació del planeta. La foto de Gutoski va ser el 'Mirades' del 25 de novembre, la setmana prèvia a la cimera de París.
Es deia Ailan Kurdi, tenia tres anys, i amb ell també van morir el seu germà, Galp, de cinc anys, i la seva mare, Rehan. El seu pare, Abdul·lah, va sobreviure. Aquesta és la foto de l'any, i també és la fotografia de la vergonya. Per desgràcia, un cop acabada l'efervescència de les xarxes socials, segueixen morint nens com l'Ailan gairebé cada dia, a les mateixes platges.
Aquesta foto, de Pere Virgili, forma part de la fotogaleria '10 fotos imprescindibles de la Via Lliure 2015', publicada a la nostra web l'Onze de Setembre. Aquesta fotogaleria és la publicació més compartida des del Facebook de l'ARA (3.771 comparticions) en els 5 anys de vida del nostre mitjà.
La càmera de televisió Petra Laszlo, literalment retratada fent la traveta a un refugiat que tractava d'escapar d'un punt de recollida al poble de Röszke, Hongria, ens serveix per reivindicar el fotoperiodisme com a testimoni inapel·lable dels fets. Aquesta foto, de Marko Djurica, de l'agència Reuters, a banda de convertir-se en una foto-denúncia, ens va permetre conèixer la història d'Osama al-Ghabab, l'entrenador de futbol que va acabar agredit per Petra.
Les fotografies, i en aquest cas les 'selfies', que ha anat fent el Curiosity de la NASA a la seva primera missió a Mart sens dubte marcaran la història de la humanitat. Des de les primeres imatges fins als paisatges que recorden la Terra, i finalment les imatges on s'aprecien vestigis d'aigua, la sonda espacial no ha deixat d'enviar durant tot l'any autèntiques fotografies marcianes.
Juntament amb les imatges dels refugiats travessant Europa, les imatges de guerra a Europa semblen d'una altra època. Això és Donetsk, i reparteixen pa entre la població. Estan en guerra; i sí, és l'any 2015. Aquesta imatge, i algunes altres d'Ucraïna, han sigut 'Mirades' al llarg d'aquest any.
La reacció ciutadana a l'assassinat de 12 persones a la redacció de 'Charlie Hebdo' al gener i els 130 morts a la sala Bataclan i altres locals del centre de la capital francesa en atemptats reivindicats per l'Estat Islàmic, reflectida en una fotografia. Minut de silenci a París. La imatge de la tristor d'una ciutat i tot un món.
Una fotografia de Samuel Aranda que forma part del treball sobre els refugiats publicat a les nostres pàgines centrals del 21 al 25 d'octubre. En una proposta de format nou; durant una setmana, el treball del fotoperiodista Samuel Aranda va anar ocupant el 'Mirades' del nostre diari. Titulada 'Samuel Aranda: la mirada honesta sobre els refugiats de Síria', la proposta va anar desgranant les seves rotundes imatges, amb peus de foto molt personals, escrits per ell mateix, i esbossos del context del fotoperiodisme i de la trajectòria del mateix Aranda. El reportatge també va acompanyat d'un article d'opinió de Carles Capdevila.
Al mes de maig una nova alerta humanitària sacsejava les portades dels diaris. Sis mil refugiats a la deriva al Sud-est Asiàtic. L'èxode dels rohingyes i dels bengalís que fugien de la pobresa i la persecució als seus països d'origen. Finalment confinats a camps de Birmània i Malàisia, les imatges dels refugiats rohingyes morint literalment de gana van donar la volta al món.
Síria destruïda. Ciutats com Damasc, Alep, Palmira, Raqqa, Homs, Kobane. 2015 és l'any que hem vist les ciutats sirianes destruïdes. Alguns fotògrafs, la majoria sirians, continuen dins el país, enviant les imatges del dolor i la destrucció, i ben segur jugant-se la pròpia vida. Són els testimonis silenciosos de la història i el destí d'un país i la seva gent. Durant tot aquest any, a ARA Fotografia hem publicat nombroses SíriaDamascAlepPalmiraRaqqaHomsKobanefotogaleries
El caos es va apoderar de Baltimore hores després del funeral del jove negre Freddie Gray, que va morir sota custòdia policial el 19 d’abril. Les violentes protestes racials, amb saquejos i incendis de locals comercials i cotxes policials, es van estendre a altres ciutats. Aquesta és una de les impactants imatges de les fotogaleries dels disturbis als EUA.
Xavi Hernández sobre la gespa de l'Olympiastadion de Berlín. L'any que el Barça ha tornat a fer el triplet. Coincidint amb la publicació d'un suplement especial, des de la secció de fotografia de l'ARA vam preparar una fotogaleria especial: Xavi Hernándezfotogaleria especial'TRIPL3 EUFÒRIA: Una mirada alternativa al triplet del Barça'
Igual que va passar fa un any amb la foto de la tanca de Melilla i els jugadors de golf, de José Palazón, aquest 2015 ens deixa una nova imatge on la realitat supera la ficció. Els raigs X de la Guàrdia Civil de la foto de la tanca de Melilla i els jugadors de golfJosé PalazónGuàrdia Civil deCeutaAdou, un menor immigrant subsaharià de 8 anys que tractaven d'introduir a Espanya. La foto va donar la volta al món, distribuïda per les principals agències. Al nostre diari, el periodista Xavier Bosch va escriure un article titulat 'La foto del segle'
Un home sosté el cos de la seva filla morta. Ho fa amb la delicadesa amb què ho fa un pare, i la mira fixament. Sembla esperar que la nena parli. És la foto de l'amor d'un pare. Aquesta nena, que deu tenir l'edat de la meva filla, va morir en un atac aeri de les forces governamentals sirianes a Douma, a l'est de la capital de Damasc, Síria.Un home sosté el cos de la seva filla morta
Aquesta foto no és única. És una més de totes les fotos com aquesta que veiem cada dia a les taules d'edició dels diaris. La foto l'ha fet Abd Doumany, de l'agència Abd DoumanyFrance Presse.