20/01/2016

Rivera alimenta la hipòtesi del pacte PSOE-Podem-PNB

MadridCada dia que passa apareix una nova solució o ocurrència a l’espera que la setmana que ve el rei Felip VI proposi un candidat a la presidència de govern espanyol. El primer nom que se sotmetrà al debat -segurament la setmana que ve o la primera de febrer- serà el de Mariano Rajoy, però a hores d’ara, i tal com està assumint ell, no té cap possibilitat de ser escollit president, si més no en el primer dels debats, que se celebrarà en dues votacions separades per 48 hores. Ahir Albert Rivera, líder de Ciutadans, va apuntar una altra solució alternativa a la gran coalició entre el PP i el PSOE. Va indicar que una sortida podria ser un acord liderat per Pedro Sánchez, la investidura del qual haurien d’avalar -a més del PSOE- Podem i els seus grups afins i el PNB. Sumarien un total de 165 escons, a només onze de la majoria absoluta.

Per tant, Sánchez no seria investit en primera volta i hauria d’esperar a sumar més vots favorables que contraris a la segona volta. És possible, però, que els grups ERC, DL, IU o Bildu acceptessin abstenir-se per desallotjar el PP de la Moncloa. Sánchez no tindria gaires problemes per posar-se d’acord amb els bascos, que no han amagat mai la seva predisposició al joc de la governabilitat i els pactes.

Cargando
No hay anuncios

El pes de l’agenda territorial

Amb Podem, però, les coses són ben diferents. El grup que liderarà Pablo Iglesias té una agenda que també és territorial i que inclou una reforma ambiciosa de la Constitució -que la capacitat de veto del PP, amb més d’un terç dels escons al Congrés i la majoria absoluta al Senat, frenarà- i demana una consulta a Catalunya. De fet, aquest és un assumpte irrenunciable per als dotze diputats catalans que, des d’ahir, formen part del grup de Podem. Íñigo Errejón ja va deixar clar que un dels seus objectius serà mantenir la cohesió del grup. Així, una negociació amb Sánchez plena de renúncies tindria poques opcions de prosperar.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez està disposat a seure, a parlar i a fer concessions. Però el seu lideratge és dèbil i està collat pels barons, que no comparteix cap pas que posi en qüestió la unitat d’Espanya, perquè, a més, això posaria en crisi el seu govern, que se sosté amb un pacte amb C’s. El dia 30 el comitè federal posa data al congrés del PSOE, de manera que Sánchez guanyarà temps o començarà el seu compte enrere.

En qualsevol cas, Rivera prefereix l’opció del PSOE amb Podem i el PNB sense concessions territorials a un intent d’entesa del PSOE amb ERC o DL. Sánchez es prepara per ser alternativa amb l’argument que Rajoy està “aïllat” i és incapaç d’arribar a algun acord, però l’encara president espanyol, que es nega a apartar-se tot i la falta de suports, apunta que seguirà “plantejant batalla”. Ara bé, afirma que “des del sectarisme, la negació a parlar, a dialogar i a intentar arribar a algun tipus d’acord no es pot construir absolutament res”. El PP manté, per ara, que si hi ha noves eleccions Rajoy repetiria.

Cargando
No hay anuncios

Salvar el concert basc

Per la seva banda, el rei seguia ahir la seva ronda de contactes. Va rebre el portaveu de la UPN, que anava a les llistes del PP, i el del PNB, Aitor Esteban. Als bascos, molt interessats a garantir que les institucions comunitàries no qüestionin el concert econòmic, els va sondejar sobre la seva disposició a implicar-se en una reforma constitucional. El PNB, però, no va voler fer cap valoració del contingut de la seva conversa amb el monarca.