OBSERVATORI
Misc03/06/2018

El sector de l’ametlla morirà d’èxit?

Jaume Abellana PuyoliJaume Abellana Puyol

L’ametller és un arbre fruiter de zones càlides que tolera molt bé la sequera però molt malament les gelades, i per això només els països amb clima mediterrani en poden cultivar, una barrera d’entrada que cal tenir en compte. Com a avantatge, aquest cultiu entra en producció al tercer any i al cinquè ja tens beneficis. Abans a Espanya el cultiu de l’ametller que hi havia era en extensiu i de secà; ara es posen varietats molt productives, en finques amb reg i amb marcs de plantació -distància entre els arbres- molt inferiors. Destaquen les varietats de l’IRTA català, el CITA aragonès i algunes d’americanes de closca tova. Un consell, no sigueu els primers en res.

Pel que fa a la producció mundial, el màxim productor d’ametlles és els Estats Units, amb més de dos milions de tones concentrades a l’estat de Califòrnia. El tercer en producció és Espanya, després d’Austràlia, tot i que en superfície plantada d’ametllers i en consum per habitant sí que som els primers. A Califòrnia hi vaig ser al febrer i vaig visitar un productor i la Universitat de Califòrnia a Davis. La universitat em va semblar espectacular per la gran quantitat d’estudis que genera. També vaig gaudir de la floració artificial més gran del món -la majoria d’apicultors del país van a Califòrnia, on cobren bastant perquè les abelles pol·linitzin els ametllers-. Em va cridar l’atenció l’obsessió del propietari per l’aigua i per la neu que hi havia a Sierra Nevada, de la qual depenen totalment.

Cargando
No hay anuncios

Donant resposta al títol, el sector de l’ametlla a Espanya està experimentant un creixement del 32% en els últims cinc anys, un augment important i justificat. M’explico: d’una banda, a Califòrnia es produeixen el 70% de les ametlles de tot el món, però els costos de la terra, de la pol·linització i dels fertilitzants són més alts. Aquí hi ha explotacions que guanyen diners quan l’ametlla va a només 2 euros el quilo, mentre que allà necessiten que el preu sigui de 4 dòlars de mitjana. De l’altra, el consum d’ametlles al món augmenta. En països com la Xina i l’Índia el consum ha augmentat un 200% en els últims 12 anys. També les begudes vegetals en fan augmentar la demanda -tot i que només portin un 4% d’ametlla de mitjana-, ja que cada dia ocupen les neveres de més cases.