Shlomo Ben-Ami: "S'ha d'evitar que el conflicte arribi a l'Haia"

Shlomo Ben-Ami: "S'ha d'evitar que el conflicte arribi a l'Haia"
i Marc Vidal
15/02/2013
2 min

BarcelonaSholmo Ben Ami (Tànger, 1943), diplomàtic i polític israelià, va ser ministre d'Afers Estrangers en el govern laborista liderat per Ehud Barak entre els anys 2000 i 2001. Hispanista apassionat, viu entre Tel Aviv i Madrid, on ocupa la vicepresidència del Centre Internacional Toledo per la Pau.

Israel està immers en la formació d'un govern després de les eleccions del mes passat. ¿Amb qui creu que pactarà Benjamin Netanyahu?

Un nou pacte amb la dreta no se'l pot permetre internacionalment, sobretot de cara als EUA, i crec que està anant cap al centre -cap al partit Yesh Atid- per intentar un procés de pau que acontenti la galeria internacional.

Però les negociacions entre Israel i Palestina semblen més mortes que mai…

Estan en un punt mort. Ara només tenim un president palestí amb un lideratge moderat que és una última oportunitat. Després de Mahmud Abbas hi pot haver un buit molt perillós a Palestina i un líder seriós a Israel hauria d'aprofitar aquesta oportunitat i intentar al màxim arribar a un acord.

Obama serà el mes que ve a Israel i Palestina. ¿Pot influir en la represa de les negociacions?

És un viatge molt sorprenent, ja que Obama arribarà a Israel amb un govern acabat de constituir. Entenc que anirà a reafirmar el compromís amb l'Estat d'Israel, això ens tranquil·litza molt, ja que vivim en una zona molt complicada del planeta. També voldrà advertir Israel que no sigui impacient i deixi fer la via diplomàtica davant de l'Iran, i analitzar conjuntament la Primavera Àrab dos anys després del seu inici.

Alguns països occidentals van amonestar Israel l'any passat pels nous assentaments decidits per Netanyahu. Ho entén?

Cada cop més persones a Israel, fins i tot assessors del mateix Netanyahu, alerten que la qüestió dels assentaments està fent molt de mal i cal canviar de política. Israel ha d'entendre que això no ajuda en res i s'ha de frenar per crear les condicions d'un diàleg.

¿I el reconeixement de Palestina a l'ONU ho dificulta tot encara més?

El que ara hi ha sobre la taula és la possibilitat que Palestina pugui anar al Tribunal Penal de l'Haia, ja que els assentaments estan definits com a crims de guerra. Si arribem a una situació en què es judicialitza el procés, mala qüestió. S'ha d'evitar que el conflicte arribi a l'Haia.

Vostè, que és un reconegut hispanista, ¿veu Espanya en crisi?

Com a simple observador de la història espanyola, tant per la qüestió de Catalunya com per la crisi institucional que es viu, és el moment de pensar en una segona transició. La primera transició va ser, grosso modo, un gran èxit, però s'ha de calibrar les coses de nou, i això demana consens entre la classe política, que, en lloc de buscar l'entesa, crea cada cop més crispació.

stats