DÍGITS I ANDRÒMINES

Tecnonecrològica del 2013

Tecnonecrològica del 2013
i Albert Cuesta
28/12/2013
3 min

Cada any marxen persones destacades en l'àmbit tecnològic. El 2013 han mort alguns pioners en elements que actualment són bàsics en el nostre complex entramat tecnològic quotidià.

Lennard Barber (1921)

Els avions comercials poden aterrar en la foscor total, sense cap mena de visibilitat i en totes les condicions meteorològiques, gràcies al treball d'aquest químic britànic. Mentre servia la força aèria del seu país durant la II Guerra Mundial, va desenvolupar el sistema ILS d'aterratge per instruments, que combina el pilot automàtic i el radar de l'avió amb les balises instal·lades a la pista.

Amar Bose (1929)

La recerca en psicoacústica per aconseguir una reproducció sonora més natural el va portar l'any 1968 a crear els primers altaveus que combinaven el so directe amb el reflectit en les parets. També va desenvolupar auriculars amb cancel·lació del soroll extern, per a pilots d'aviació. L'èxit comercial dels sistemes multialtaveu, amb satèl·lits petits per als aguts i un subwoofer per als greus, el va convertir en una de les persones més riques del món. Va deixar el seu patrimoni al MIT, on va ensenyar durant 45 anys.

Ray Dolby (1933)

L'any 1965 va crear un sistema per reduir el soroll de fons dels enregistraments musicals en cinta magnetofònica. Les versions successives del sistema Dolby van acabar incorporades en tots els aparells de casset. El 1976 va començar a treballar per a la indústria de Hollywood, creant so estereofònic per a la sèrie Star Wars de George Lucas. Els sistemes d'àudio de Dolby són l'estàndard en les sales de cinema i va rebre un Oscar l'any 1988.

Douglas Engelbart (1925)

La majoria dels procediments actuals d'interacció entre les persones i els ordinadors tenen el seu origen en el treball d'Engelbart a l'Augmentation Research Center. A la seva mare de totes les demos de l'any 1968 ja es podien veure funcionar el ratolí, la pantalla de mapa de bits precursora de les interfícies gràfiques, l'hipertext que constitueix la base de la navegació entre pàgines web i l'interconnexió d'ordinadors mitjançant xarxes.

Barnaby Jack (1977)

Aquest informàtic neozelandès va posar el sector financer en estat de pànic quan l'any 2010 va demostrar en una convenció de hackers a Las Vegas dos sistemes diferents per saltar-se la seguretat d'un caixer automàtic i buidar-ne tots els diners. En la mateixa línia, els anys següents va demostrar que podia interferir a distància la bomba d'insulina d'un diabètic i el marcapassos d'un pacient cardiològic, i va posar així en evidència el risc d'algunes tecnologies mèdiques.

Clifford Nass (1958)

Professor de comunicació a la Universitat de Stanford, Nass es va dedicar a l'estudi de la interacció entre humans i ordinadors. La seva recerca demostra que no som tan multitasca com ens diuen i que els dispositius ens distreuen. Com més temps passem exposats a múltiples fonts d'informació digitals, menys controlem la memòria, l'atenció i la capacitat de canviar de tasca, i pitjor és el nostre desenvolupament social i emocional.

Tom Parry Jones (1935)

Aquest científic gal·lès va crear l'any 1974 un dels dispositius més odiats per José María Aznar i qualsevol altre conductor a qui agradi prendre vi abans de posar-se al volant: l'alcoholímetre electrònic. Abans ja hi havia aparells per mesurar el nivell d'alcohol a la sang mitjançant l'alè, però feien servir procediments químics de resultats imprecisos i, per tant, discutibles. El model de Parry Jones va aportar la precisió que l'ha fet imprescindible per a les policies de tot el món.

Aaron Swartz (1986)

Quan tenia només 14 anys, Swartz va participar en la creació del sistema RSS, que facilita la difusió i la consulta del contingut d'una pàgina web des d'aplicacions i serveis externs. També va crear la plataforma Reddit de notícies socials. En la seva faceta d'activista digital, va contribuir a la creació de Creative Commons, però va ser demandat pel govern dels EUA per haver descarregat i fet públics més de 4,8 milions d'articles acadèmics.

Hiroshi Yamauchi (1927)

El seu avi va fundar Nintendo l'any 1889 per fabricar jocs de cartes. Yamauchi, com a tercer president de l'empresa, va promoure la seva transformació en fabricant de joguines electròniques fins a arribar a gegant mundial dels videojocs. Títols com Donkey Kong i Super Mario van popularitzar la consola NES i la portàtil Game Boy, èxits que van continuar amb els models DS i Wii.

Masao Yoshida (1955)

Yoshida passarà a la història com a responsable de la central nuclear de Fukushima (Japó), que el març del 2011 va patir els efectes combinats d'un terratrèmol de magnitud 9 i un tsunami amb onades de 12 metres. La seva decisió d'injectar aigua salada dins del reactor va evitar que les conseqüències per a la població fossin encara més greus. No va morir per contaminació radioactiva, sinó d'un càncer d'esòfag causat pel tabac.

stats