El menú de titulars que Biden serveix a esquerra i dreta
BarcelonaQualsevol discurs polític ha de contenir, com a molt mínim, una frase que pugui guarnir una portada. Però no més de tres, perquè, si no, el missatge es dilueix i s'esbrava. En això, els americans són implacables i d'una eficàcia comunicativa colossal, així que l'elocució de Biden tenia tres singles clarament: "La democràcia ha guanyat" era el que clarament es volia col·locar. I, efectivament, és el que apareix a les portades del New York Times, el Boston Globe, el Guardian, Le Monde o El País. Hi trobaríem excepcions, esclar, però diria que aquest és el titular pensat per a la premsa d'esquerres, la que considera Trump, si no un usurpador, com a mínim un pervertidor de la democràcia. Però l'equip de Biden va deixar un segon single: un missatge alternatiu per als que carreguen més cap a la dreta. "La unitat és el camí", diu el Washington Post. I quan es repassa la premsa internacional, l'apel·lació a la unitat és el que destaquen diaris com el Wall Street Journal, el Times o Le Figaro, de caràcter més conservador.
I, esclar, a Espanya això de la unitat posa molt. I això fa que tant La Razón com l'Abc ho converteixin en titulars de portada: "Biden: davant del repte d'unir Amèrica" i "Biden crida a la unitat", respectivament. I El Mundo no hi posa la paraula màgica, però tria la declaració "Hi ha moltes coses per curar, als Estats Units", que és també una frase de sutura i, per tant, d'unitat.
Reivindicar la unitat és molt commovedor i, a més, surt gratis: però, ai las, la unitat comença pel respecte de l'altre, i aquí als diaris de la triple dreta mediàtica les coses es comencen a tòrcer.
P.S. Gairebé tots els diaris del món obren amb Biden, naturalment. Però una excepció m'ha cridat l'atenció. El cubà Granma, avui, obre amb una sola paraula: "Lenin", de qui es compleixen 97 anys de la mort.