Misc20/12/2021

Tornen les restriccions dràstiques: toc de queda, tancament de l'oci nocturn i trobades de màxim 10 persones

El Govern enviarà dimecres la petició al TSJC per activar les mesures el mateix dijous

BarcelonaCatalunya recupera restriccions dràstiques per intentar frenar l'ascens descontrolat de contagis quan només falten quatre dies per Nadal. La Generalitat vol limitar les trobades socials a màxim deu persones i tancarà l'oci nocturn. A més, recomana el teletreball sempre que sigui possible i reduirà al 50% els aforaments a la restauració amb servei a l'interior –l'exterior en queda exempt– i al 70% a l'interior dels comerços, l'esport federat, els gimnasos i les activitats culturals. El Govern també està treballant per "implementar" un toc de queda d'una a sis de la matinada. Totes aquestes mesures han de rebre l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), sobretot el toc de queda i el límit a les trobades socials, que afecten drets fonamentals. L'executiu preveu que la nova resolució entri en vigor la nit de dijous a divendres i inicialment s'allargui durant quinze dies.

"Totes aquestes són decisions per aturar de totes totes la pandèmia. Aquesta última setmana la crescuda comença a ser desbordant i estem batent rècords de contagi malgrat l'efecte de les vacunes. Ara estem pitjor que l'any passat", ha afirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha admès que l'impacte de les mesures que es volen prendre és "especialment alt" en aquestes "dates molt assenyalades". "No ho faríem si no fos necessari", ha afegit. La incidència acumulada a set dies s'apropa als 500 casos per cada 100.000 habitants (456) i el ritme de creixement està desbocat amb l'amenaça de la variant òmicron, que va guanyant terreny a la delta i se sospita que ja pot representar el 30% dels casos.

Cargando
No hay anuncios

Plaja ha assegurat que és "necessari i urgent" reduir la mobilitat i la interacció entre persones de diferents bombolles. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha indicat que la previsió és que els contagis encara creixin més, amb la incertesa encara de com pot impactar en el sistema sanitari. "Hem crescut [en casos] un 100% aquesta setmana i això ho hem d'aturar. El dia que vam tenir més contagis al juliol [a la cinquena onada], se'n van notificar 10.000 i avui superarem aquesta xifra", ha advertit.

El Govern s'ha reunit aquest dilluns per valorar els informes tècnics dels experts, tant del comitè d'assessors independents com del mateix departament de Salut, i decidir si es despleguen noves restriccions. Feia dies que es donava per fet que la comissió delegada del covid, l’òrgan de la Generalitat que pren les decisions relacionades amb el control epidemiològic, acordaria noves mesures de contenció a la interacció social, tal com reclamaven diversos experts coincidint amb l'augment de la presència de l'òmicron.

Cargando
No hay anuncios

500 malalts a l'UCI a finals d'any

El Govern justifica les restriccions amb les dades. A Catalunya la transmissió del covid continua disparada i ja es declaren més de 35.000 infeccions a la setmana. El desembre passat es registraven 180 infeccions cada 100.000 habitants, gairebé tres vegades menys. Plaja ha admès que la vacunació no està sent suficient per frenar el virus i que "ara estem pitjor que l'any passat", si bé en una entrevista a TV3 al matí Argimon havia destacat que els indicadors de la pandèmia s’han de posar en context: “Tot i que ara hi ha el triple d’incidència, la xifra d’hospitalitzats és similar o menor i es registren tres vegades menys defuncions”. Un escenari que el conseller ha atribuït eminentment a l’efecte protector de les vacunes, i per això ha assegurat que s'intensificarà la campanya de terceres dosis.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que les xifres de noves infeccions són molt superiors a fa un any, no hi ha una correspondència directa entre el volum de contagis i la proporció de malalts greus. La mortalitat és ara molt més baixa que en les anteriors onades, malgrat que encara es produeixin defuncions. Aquesta setmana hi ha hagut un repunt, ja que han perdut la vida 84 persones amb la infecció, però fa tot just un any se certificaven 277 víctimes mortals a la setmana. Passa el mateix amb les hospitalitzacions: en aquests moments hi ha 1.280 ingressats i l'any passat n'hi havia 1.666, gairebé 400 pacients menys.

L’únic indicador que no varia tant és l’ocupació a les unitats de cures intensives (UCI), ja que ara hi ha 310 malalts i l'any passat n'hi havia 326. I si la corba de contagis continua escalant a aquest ritme, la previsió de Salut és que d'aquí a uns deu dies s’arribi als 500 malalts crítics. La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha admès que la situació és “tensa” i el moment “complex”, i ha advertit que la sisena onada ja impacta de ple en els centres sanitaris, que estan desprogramant o ajornant activitats no urgents. 

Cargando
No hay anuncios

Encara que l'acceleració de casos afecta tots els grups d'edat, sobretot la franja dels menors de 15 anys (560 casos cada 100.000 habitants) i la que va dels 30 als 49 anys (523), la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assegura que aquest creixement de casos és més suau entre els més grans de 70 anys i ho relaciona amb la cobertura de terceres dosis, que considera "hipernecessàries". Amb tot, ha recordat que la majoria d'hospitalitzats tenen una edat mitjana de 50 anys, una franja que aviat serà citada per rebre la dosi de record.

Nens a casa per prevenció

L’augment de contagis dels últims dies i la proximitat de Nadal també han fet que moltes famílies hagin optat per deixar de portar els nens a l’escola i evitar nous contagis o noves quarantenes que els obliguin a passar els festius confinats. Davant d’això, el sindicat de mestres USTEC ha demanat el “tancament immediat” dels centres als territoris “on la incidència és greu”. El 22 de desembre és l’últim dia lectiu, però el sindicat demana tancar les escoles perquè la transmissió “s’ha disparat de manera alarmant”. 

Cargando
No hay anuncios

De fet, ara hi ha 235 grups escolars confinats, que malgrat que només són el 0,33% del total, han augmentat considerablement des de divendres, quan n’hi havia 186. De fet, en només una setmana s’ha disparat el nombre de persones confinades als centres educatius: ara n’hi ha més de 62.000, el doble (27.742) que dilluns passat. En aquest context, USTEC ha demanat no descartar l’endarreriment del retorn a les aules després de les vacances de Nadal. Fonts d’Educació han explicat que el calendari escolar es mantindrà i, per tant, l’últim dia de classe serà dimecres i el primer del segon trimestre serà el 10 de gener. Argimon també ha assegurat que “les escoles i universitats han de mantenir les classes” i que “és l’últim que s’ha de tocar”.