REGULACIÓ
Misc16/08/2014

Les tribulacions d’un circ que desitja tenir animals

Cap ajuntament autoritza ‘Piraña Show’ a fer números amb bèsties

Cristian Segura
i Cristian Segura

Bossòst (Vall d’Aran)Jaume Clos, pallasso i gerent de la companyia de circ de la família Zavatta, està molt emprenyat. Reacciona amb improperis i crítiques quan li preguntes pels animals del Piraña Show. “¿Que ets animalista, tu? Al Piraña Show no hi han actuat animals, només peixos. ¿A tu et preocupen, els peixos?” El Piraña Show torna a estar de gira, un any i mig per tot Espanya, però a Catalunya de moment cap ajuntament els autoritza a fer els seus números de circ amb animals.La llei que prohibeix els espectacles amb animals encara s’està tramitant al Parlament, però les ordenances municipals de molts ajuntaments ja fan la seva interpretació de l’assumpte. Segons l’associació Catalunya Lliure d’Animals en Circs (CLAC) -el principal lobi a favor de la llei-, un total de 99 pobles de Catalunya s’han declarat contraris a permetre xous amb animals.

Assisteixo al Piraña Show en una de les seves representacions a Bossòst, a la Vall d’Aran. Entre números d’acrobàcies, malabarismes i pallassos, Clos anuncia al públic que el consistori ha prohibit l’aparició de les serps i els rèptils durant l’espectacle, però sí que ha permès el xou de les piranyes. “Ni tan sols són piranyes”, explica per telèfon Fabio Zavatta, propietari de la companyia.

Cargando
No hay anuncios

Els principals pobles de la Vall d’Aran han estat una setmana engalanats amb cartells llampants, il·lustrats com per a una pel·lícula de sèrie B, anunciant el Piraña Show. Els cartells oferien un espectacle amb una anaconda gegant de 130 quilos, la serp del programa de televisió Crónicas marcianas, i ofertes com “Podeu tocar serps i cocodrils”. En acabar l’esdeveniment, el públic podia visitar el camió on es transporten els animals. Amadeu Marqués, tinent d’alcalde de Bossòst, explica que sense la llei catalana és difícil establir els criteris d’autorització, sobretot per als municipis petits que no tenen tècnics en la matèria. L’Ajuntament va comprovar que els documents de tinença i manipulació d’animals estiguessin en regla i per evitar problemes legals va decidir que no es permetria l’espectacle amb animals. “Vam ser flexibles amb els peixos perquè l’espectacle s’anunciava amb aquests animals. Ha estat un xou que ha dinamitzat bastant la vida al poble”, recorda Marqués.

S’estenen les restriccions

Cargando
No hay anuncios

Piraña Show és una producció del Circ de Catalunya, una companyia establerta a Móra la Nova, a la Ribera de l’Ebre. La família Zavatta s’hi dedica des de fa generacions. Jaume Clos, conegut al sector com el pallasso Jaumet, fa 29 anys que treballa al circ. El Piraña Show és un espectacle de recursos humils, familiar per la participació de diversos membres dels Zavatta: el taquiller és el mag; la noia que ven crispetes també surt a l’escenari a fer uns malabars. Clos es queixa de la distribució de subvencions públiques i lamenta que per llogar un espai en un poble durant quatre dies hagin de pagar 2.000 euros. Clos considera que la prohibició dels animals al circ és hipòcrita perquè els zoològics, les festes dels Tres Tombs o les cavalcades de Reis també utilitzen animals en públic.

A la sortida de la primera sessió a Bossòst el tema de conversa era la prohibició. Un grup de quatre pares fan un cigarret i mostren la seva comprensió amb la norma, tot comparant el cas del circ amb el dels toros. Els seus fills insisteixen que després volen fer la visita per veure els rèptils. Clos està preocupat perquè les restriccions s’estan estenent “com la pesta” a altres regions, i en destaca l’Aragó, on ha d’actuar aquest mateix estiu. Segons la CLAC, 50 municipis de la resta de l’Estat ja impedeixen el circ amb animals.

Cargando
No hay anuncios

Sis anys de lluita legal

El Parlament va aprovar el 2008 la llei de protecció dels animals. Des d’aleshores els grups de defensa dels drets dels animals han pressionat perquè la llei prohibeixi la presència d’animals en espectacles de circ. Durant la campanya electoral del 2012, CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP es van comprometre amb la CLAC a tirar endavant l’ampliació de la normativa assegurant que “la defensa dels animals forma part del tarannà català”. La modificació de la llei del 2008 està a l’espera de la compareixença aquest setembre de 22 experts que ofereixin més informació per determinar com s’ha de regular la qüestió. Entre aquests experts també hi haurà representants de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC). El Partit Popular i Ciutadans han estat els dos únics grups parlamentaris contraris a la supressió dels espectacles amb animals. Des de l’APCC es reclama una regulació millor “amb criteris artístics” però no la prohibició.