“Xavi serà igual d’entrenador que com era de jugador”
L’ARA parla amb Joan Vilà, mentor de l’exblaugrana, que s’estrena dirigint l’Al-Sadd en un amistós
BarcelonaJa ha arribat el dia. Quatre anys després del seu comiat com a jugador del Barça i després de quatre temporades com a jugador de l’Al-Sadd de Doha, Xavi Hernández s'ha estrenat aquest diumenge (1-1) en la seva primera temporada com a entrenador en un amistós contra el Palamós CF a l’Estadi Palamós Costa Brava. És el primer dels tres partits de preparació que el terrassenc dirigirà en terres catalanes, ja que fins a finals de mes el conjunt qatarià està fent part de la pretemporada a la Garrotxa. L’Olot i el Sabadell seran els altres rivals. Xavi està acompanyat d’un staff tècnic de confiança on hi ha el seu germà Òscar, que va acompanyar-lo des d’un bon principi quan va canviar Barcelona per Doha.
Qui també ha estat molt pendent del debut de Xavi a les banquetes serà Joan Vilà, un dels seus mentors futbolístics i bon amic. “Joan, soc el que soc gràcies a tu. Gràcies de veritat. Mai et podré tornar tot el que has fet per mi. Vas ser la persona clau en la meva formació. M’ho vas ensenyar tot i vas canviar la meva manera de jugar i d’entendre el joc”. Aquestes paraules dirigides a Vilà les va pronunciar Xavi en el seu discurs de comiat quan va deixar de ser jugador del Barça l’estiu del 2015. A casa seva, a Llinars del Vallès, en un despatx ple de records, on s’apilen les fotografies i les samarretes dedicades, Vilà recorda amb emoció aquestes paraules i rep l’ARA per parlar de Xavi, del Barça i de futbol.
“Veurem el mateix Xavi d’entrenador que el que coneixíem com a jugador. Si alguna cosa el caracteritza és la seva naturalitat. Quan jugava sempre trobava la manera de convertir el que era molt complicat en una cosa senzilla. Això és una gran qualitat en el futbol”. Fins la temporada passada Vilà treballava per al Barça. Durant gairebé 50 anys va estar vinculat a l’entitat catalana. Primer com a jugador, després com a entrenador i, en la seva última etapa, com un dels responsables de l’àrea de metodologia que el club va crear entre el 2010 i el 2011 de la mà de Pep Guardiola i Andoni Zubizarreta.
“El 2001, quan el Pep va marxar del Barça, li vaig escriure una carta per dir-li que esperava que algun dia tornés al club per aportar-hi tot el seu coneixement. Quan es va apostar per ell com a entrenador [el 2008], no vaig tenir cap dubte que les coses li anirien bé. Ara tinc el mateix convenciment amb el Xavi”, explica. “Són dos apassionants d’aquest esport, tenen una gran intel·ligència i han entès el futbol i la idea del Barça millor que ningú, perquè també la van beure com a jugadors”. Vilà sempre ha mantingut una relació molt estreta amb Xavi des que jugava al planter. Des de llavors, el seu vincle s’ha mantingut i actualment Vilà segueix de ben a prop la transformació del terrassenc en tècnic, a banda de treballar plegats en altres projectes vinculats amb el futbol.
Vilà tampoc té cap dubte que Xavi entrenarà el Barça algun dia: “Tornarà al club i vol tornar, però quan ell cregui que sigui el moment. De la mateixa manera que quan era al camp sabia escollir molt bé què havia de fer… ara també sabrà quan arribarà el moment de tornar”. De moment, Xavi ha completat la formació per ser entrenador en un curs en què va coincidir amb Víctor Valdés, nou tècnic del juvenil A del Barça. La primera experiència del terrassenc a les banquetes serà dirigint l’Al-Sadd, que tindrà com a capità l’exjugador de l’Atlètic de Madrid Gabi. “Xavi ara mateix té el neguit i els dubtes de qui comença una nova etapa, però estic segur que sabrà transmetre com a entrenador la brutal interpretació del joc que tenia com a jugador”, valora Vilà alhora que recorda que l’exblaugrana, “pel fet de ser qui és”, tindrà una alta exigència mediàtica des del primer dia.
Una idea innegociable
És indubtable que Xavi voldrà transmetre als seus jugadors la idea de joc amb què va créixer i es va convertir en un dels millors migcampistes del món. El que es coneix com el model o l’estil Barça. Un concepte molt ampli difícil de definir, però que Vilà, un dels seus ferms defensors, resumeix en tres idees clau: “El més important és el jugador: aconseguir que cada futbolista se senti important i tingui prou atenció perquè pugui desenvolupar al màxim les seves virtuts. El segon punt és fonamentar el joc al voltant de la pilota: si tens la pilota, gaudeixes, si no la tens, només corres. El tercer punt és que cada jugador treballi per a l’equip: el talent al servei del grup”.
Una idea futbolística que va dur el Barça a meravellar en el món del futbol i que, primer amb Johan Cruyff com a entrenador i, anys després, amb Pep Guardiola, va viure els seus màxims moments d’esplendor. Respecte a l’època daurada amb el tècnic de Santpedor, Vilà descarta que tot es pugui atribuir a una generació única de futbolistes. “És cert que va coincidir un grup de jugadors excepcionals, però no eren tots d’una única fornada concreta, n’hi havia de més grans i de més joves. Va ser el resultat d’un procés que es va anar generant de mica en mica dins del club i que va permetre que diferents jugadors anessin arribant al primer equip amb una idea clara”.
Per això és fonamental per a Vilà seguir confiant en l’estil Barça. “Al planter sempre hi hauran bons jugadors, perquè el club té una gran capacitat de captació. La responsabilitat està en donar continuïtat al model, perquè si només et refies de dos o tres jugadors per mantenir la idea -ara mateix es depèn molt de Messi-, quan tinguin alguna lesió o algun problema, el que quedarà serà un solar”, alerta Vilà sobre els riscos de perdre un estil que va convertir el Barça “en el mirall del món”.
“A tots aquells que diuen que el model està obsolet, els diria que no és veritat, que el que cal és coneixe’l bé, creure-hi i treballar, treballar molt. A diferència de molts equips, que entenen el futbol en dues àrees -la pròpia i la rival-, nosaltres volem ser protagonistes i dominadors a partir de la pilota, progressar tenint-la i aconseguir fer gol. Nosaltres no parlem de robar la pilota, sinó de recuperar-la, perquè és nostra i la volem tornar a tenir ràpid, i llavors hem de saber escollir el moment de progressar cap a la porteria contrària. Això no són només conceptes teòrics: hi ha molts aspectes que s’han d’entrenar diàriament”, valora Vilà. “Hem de ser capaços de seguir transmetent la idea que ens va convertir en els millors. De ser competitius a partir de la possessió de la pilota. S’ha demostrat que es pot jugar bé i guanyar. Si vam poder arribar a l’excel·lència en l’etapa del Pep, per què renunciar a aquest model? Es pot seguir estudiant-lo i aprofundir-hi”.
Precisament, treballar en les possibilitats del model Barça i transmetre’l als entrenadors de la base són les principals tasques que tenien encomanades Vilà, juntament amb Paco Seirul·lo, com a responsables de l’àrea de metodologia, tot i que els dos últims cursos estaven cada cop més apartats del treball de camp. L’any passat el contracte de Vilà s’acabava i el club no el va renovar, tot i que admet que tampoc tenia intenció de seguir: “El Barça és casa meva, però tenia discrepàncies amb la persona que mana [Pep Segura, mànager general de futbol] i el que no podia ser era enviar un doble missatge als jugadors i entrenadors de la base”, recorda Vilà, que no descarta tornar al club si té entesa amb qui mana.
Ara, amb l’empresa d’assessorament a jugadors i entrenadors professionals Go up players que té amb el seu fill Ferran, està content. “Per a un entrenador veure com creix un jugador gràcies, en part, a la teva ajuda, és el reconeixement més gran que es pot tenir”, conclou des del despatx de casa seva, a Llinars del Vallès, ple de records que dibuixen una vida dedicada al futbol. Avui s’hi afegeix l’al·licient de veure com Xavi s’estrena com a entrenador.