A Catalunya des d'Andorra
Andorra ha fet de l'equilibri amb els veïns del nord i del sud un dels seus trets distintius. Un equilibri que li ha garantit, i li garanteix encara avui, la pervivència com a país
Els andorrans i els catalans compartim una mateixa llengua. Potser per això pressuposem, uns i altres, que ens hem d'entendre. El que és cert és que, si volem, ho tenim més fàcil que amb algú que hagi de passar pels filtres no sempre prou matisats de la traducció.
El "procés" que viu Catalunya és observat amb prudència des d'Andorra, fins i tot de vegades amb un cert recel, cosa que exaspera alguns catalans. Els comentaris que circulen per la xarxa demostren que s'espera més simpatia i adhesió per part d'Andorra que de qualsevol altre país, alhora que les reserves dels andorrans cap a allò que passa a Catalunya són més grans que davant del que pugui esdevenir-se a qualsevol altre lloc del món. Perquè, al cap i a la fi, i més enllà d'afinitats culturals, vincles personals i familiars en alguns casos o una major o menor inclinació cap al cas català, no hem d'oblidar que el Principat d'Andorra té multitud d'acords amb l'Estat espanyol.
Andorra ha fet de l'equilibri amb els veïns del nord i del sud un dels seus trets distintius. Un equilibri que li ha garantit, i li garanteix encara avui, la pervivència com a país.
Per a Catalunya, aquest és indubtablement un moment històric. Passi el que passi, el 9 de novembre o a les properes eleccions, res serà el mateix que era abans de la Diada de l'11 de setembre del 2012.
Però fora de Catalunya cadascú segueix el seu propi curs. Andorra viu també un procés importantíssim per al seu futur, un procés que, després de la reforma institucional del darrer quart del segle passat , passa ara per l'obertura i la transparència en les relacions internacionals.
Mentre a Catalunya molts analitzen l'afer Pujol des de l'òptica del "procés", a Andorra hi ha una preocupació per les conseqüències que pugui tenir per al prestigi i la credibilitat del sistema bancari. No hem d'oblidar que la banca és un dels pilars de l'economia andorrana, i que la llibertat i la veritable independència de qualsevol país depenen, en bona mesura, de la seva viabilitat econòmica i financera.
El bon veïnatge exigeix comprensió mútua i respecte. Insisteixo: compartim una mateixa llengua. Si ens volem entendre, només cal que parlem clar i català i, sobretot, que ens escoltem.