El FeMAP o com posar els Pirineus al mapa

El festival és un projecte jove, però en poques edicions ha aconseguit dues fites destacades: esdevenir la proposta cultural transversal més important de la història dels Pirineus i convertir el FeMAP en el festival de música antiga més gran de tota Europa

i Albert Batalla
22/06/2014
2 min

Dijous 19 de juny de 2014. A les 21 hores en punt un so de campanes i unes veus blanques envaeixen tots els racons de la Catedral d'Urgell plena de gom a gom. Comença el concert de l'Escolania de Montserrat i alhora, l'arrencada de la quarta edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus.

El festival és un projecte jove, però en poques edicions ha aconseguit dues fites destacades: la primera és esdevenir la proposta cultural transversal més important de la història dels Pirineus. La segona és convertir el FeMAP en el festival de música antiga més gran de tota Europa. 22 municipis, 37 concerts, 15 formacions, 150 peces musicals, 6.500 entrades a la venda. Aquestes són les principals dades d'una proposta cultural singular i d'alt nivell que pretén ser també un excel·lent aparador turístic, patrimonial, gastronòmic i natural de tots els Pirineus, des de l'Aran fins a l'alta Garrotxa.

Per a mi, el més important del FeMAP és la suma d'esforços entre tots aquells que el formem. L'esperit amb què vam iniciar el festival fa quatre anys entre els 10 municipis promotors era doble: per una banda, renunciar als localismes i ajuntar els nostres pressupostos per oferir una bona oferta cultural i musical d'estiu als nostres conciutadans i, per l'altra, aconseguir una proposta prou singular i atractiva per atraure nous públics d'arreu del país o d'Europa. L'estratègia traçada comença a donar resultats prou significatius. De les 10 seus inicials a les 22 actuals, també amb la implicació del Principat d'Andorra; som festival estratègic de la Generalitat de Catalunya; suport creixent d'institucions i espònsors privats; concerts enregistrats i difosos a tota Europa per Catalunya Música i RNE; augment de públic edició rere edició...

Sovint els pirinencs ens qüestionem com hem d'aconseguir situar-nos al mapa del país i del món, com ho hem de fer per aconseguir ser un territori més dinàmic, què cal fer per estimular més i millor el turisme... El FeMAP és una bona resposta de què cal fer, però sobretot de com cal fer-ho.

Entretant, el cant dels ocells cantat a capel·la per l'escolà més jove i amb xiulets d'ocell per tota la Catedral, culmina un concert ovacionat com pocs per pirinencs i espectadors de tot el país.

stats