Opinió29/07/2014

El sol va a la universitat

Un estudi conclou que té un efecte moderat sobre el nostre estat d'ànim però molt diferent segons els individus

Bru Noya
i Bru Noya

La moda de batejar els nostres hàbits de consum se'ns ha escapat de les mans. En són una mostra el metrosexual, 'spornosexual', 'yummy', 'geek-chic' o 'sneakerhead', tot i que aquest últim sigui un simple noi calçat amb unes sabatilles esportives. També han sortit de mare els estudis d'universitats. Ara toca el sol i els seus efectes.

Un d'ells assegura que si un cambrer fa un esment al bon temps li cau una propina millor. Nicolas Guéguen, professor de psicologia social a la Bretanya francesa, ha demostrat que les persones que fan autoestop tenen més possibilitats d'aconseguir-ho si fa bon temps i que els nois tenen el doble de possibilitats d'aconseguir el telèfon d'una noia si llueix el sol.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat aquests treballs no hi cap relació clara entre les nostres emocions positives i la temperatura, tot al contrari: fins ara sempre s'havia dit que els períodes càlids estaven associats a comportaments agressius i violents. El protagonista de 'L'estranger' de Camus justifica l'assassinat d'un àrab per la calor. Als Estats Units el sentiment de bon rotllo i de benestar subjectiu no és més alt a les regions més assolellades i un estudi fet en aquell país conclou que el sol té un efecte moderat sobre el nostre estat d'ànim però molt diferent segons els individus.

Perquè hi ha gent per a tot. Capaç de trepitjar l'asfalt de Louisiana a l'hora de la migdiada, d'asseure's en el capó d'un cotxe abandonat en el desert de Núbia o de córrer 10 quilòmetres per una localitat costanera a les dues del migdia a 35 graus de temperatura i 85% d'humitat, en un mètode de crueltat dement que faria empal·lidir els Khmers rojos. Sense oblidar els que s'estan hores i hores sota el sol sense renovar la protecció per acabar com una gamba amb una demostració que hi ha gent de la qual es pot aprofitar tot menys el cap.

Cargando
No hay anuncios

Cada època ha tingut els seus inconscients i els seus temeraris. Al segle XIX hi havia els qui consumien arsènic per tenir la pell pàl·lida i una brillantor misteriosa als ulls o els qui utilitzaven el plom per combatre la verola. Però deixant de banda els estudis i les modes hi ha una cosa que està clara: l'estiu és un moment per conèixer-te millor. Això sí, sota una bona ombra.