L'Hospitalet i Llucmajor
Us imagineu encendre el televisor al matí i que us desitgin el bon dia des dels estudis d'IB3 a Calvià parlant tant de l'estat de la neu i de les previsions d'ocupació hotelera d'Andorra?
La suma d'esforços, l'empenta i tenir visió són algunes de les claus de l'èxit, que s'han fet visibles en més d'una ocasió a Andorra i, com diria aquell, també a la Xina popular. No és cap secret que, unint recursos, es poden fer coses més grans i més ben fetes.
Fa anys, arran d'una estada a la comarca valenciana del Baix Maestrat vaig tenir ocasió de mirar, per primera vegada, el canal televisiu de notícies 9/24. Primer em va fer molta gràcia que es digués igual que el seu homòleg català, el 3/24. Després em va fer la sensació que era un canal dotat de pocs recursos, que omplia minuts gratuïtament amb documentals poc noticiables i amb blocs informatius que sovint no arribaven ni a la mitja hora. Però alhora, contenia notícies que jo trobava a faltar al 3/24, que de vegades pel meu gust fa massa èmfasi en la reforma d'un passeig d'alguna remota capital de província espanyola en lloc de parlar de la fira de Xàtiva, que ens toca més de prop i que es disputa amb la de Sant Ermengol de la Seu el ser la més antiga de la península. Alhora vaig pensar que clar, a les Illes Balears i a Andorra no hi ha canals propis de notícies i potser tampoc serien assumibles econòmicament.
Mentre reflexionava entre el dret dels ciutadans a rebre informació a través de mitjans de comunicació públics, la seva viabilitat i la necessitat resoldre la manca de coneixement mutu de la realitat dels territoris on parlem la mateixa llengua, de sobte em va venir al cap la cadena Al-Jazeera en anglès que, a mesura que el sol creua el firmament, va canviant de centre de producció per fer els informatius: Kuala Lumpur, Doha, Londres i Washington. I em vaig imaginar un canal de notícies 24 hores en català, amb quatre centres de producció que aboquen a l'escaleta continguts en igualtat de condicions.
Us imagineu encendre el televisor al matí i que us desitgin el bon dia des dels estudis d'IB3 a Calvià parlant tant de l'estat de la neu i de les previsions d'ocupació hotelera d'Andorra, dels preparatius de la mítica cavalcada de Reis d'Alcoi, o dels preus dels productes més comprats per Nadal a Mercabarna, així com qui cantarà enguany l'impressionant Cant de la Sibil·la de Palma, al costat de les últimes declaracions reveladores de Donald Trump? I tenir un informatiu al migdia, amb tres quarts del mateix, amb accent nord-occidental, en directe des dels estudis d'RTVA a Andorra la Vella? I al vespre, un altre telenotícies des dels estudis ara clausurats de Canal 9 a Burjassot en valencià apitxat? I tancar el dia amb un programa de debat moderat des dels estudis de TV3 a Sant Joan Despí presentat per en Xavier Grasset amb el recull de l'actualitat de la jornada? I durant tot el dia, blocs informatius recollint, en aquest canal, notícies d'arreu elaborades per les quatre cadenes.
Més endavant vaig parlar amb un home que resulta que batallava per un projecte així: Eliseu Climent. Però sembla que sense prou suports econòmics i mancat de l'empenta que tenia en la seva joventut. Més endavant, vistos els canvis de govern a València i Palma, el mateix president de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació, Brauli Duart, estenia la mà a balears i valencians per fer una cosa semblant, fins i tot per proveir els veïns del sud amb informatius propis elaborats per TV3. Tot plegat em recorda l'experiència del concurs ‘12 Punts’, en què ATV i TV3 unien esforços mentre catalans i andorrans gaudíem conjuntament des dels seus sofàs. Va ser una experiència de la qual alguns conserven mal regust de boca, però que molts teleespectadors coincideixen que van estrènyer lligams entre les dues bandes del Runer. I al cap i a la fi, aquestes coses s'han de fer per als televidents i el servei públic, no?
En tot cas, i tornant a la proposta de Brauli Duart, no ha estat en va. És a punt de veure la llum la primera gran coproducció de Televisió de Catalunya, IB3 i una productora externa: ‘No perdis el compàs’. Serà un concurs musical que unirà famílies dels dos costats de mar i que s'emetrà per les dues cadenes públiques, realitzat a Catalunya i presentat per Jose Corbacho i Victòria Maldi: l'Hospitalet de Llobregat i Llucmajor, units per la petita pantalla.